Moral Di Dalam Seni Bina

Apakah ada nilai di sebalik sebuah seni bina bangunan?

Seni bina yang baik diperoleh daripada arkitek yang menarik

Oleh : tarbus_merah


Eugene Johnson di dalam The Encylopedia Americana menjelaskan seni (art) sebagai kemahiran, misalnya seni pertukangan yang membawa erti sebagai kemahiran ukiran dan pertukangan. Dari segi istilah ilmu kebudayaan pula, ia membawa erti sebagai segala sesuatu yang indah. Keindahan yang dapat menggerakkan jiwa, kemesraan, menimbulkan keharuan, ketakjuban, kesenangan, atau sebaliknya. (Tamadun Islam : Mustafa Haji Daud)


Namun, bukanlah itu yang saya ingin pamerkan kepada kalian. Usai saya menonton satu klip dokumentari berkenaan pembinaan Menara Berkembar Petronas, Kuala Lumpur (KLCC) ada sesuatu yang ingin saya kongsikan bersama.


Disebalik perancangan yang tersusun oleh arkitek pembinaan bangunan pencakar langit itu tadi, banyak nilai-nilai moral yang boleh kita perolehi. Di antara nilai-nilai tersebut adalah :-

1. Persaingan

Dua orang arkitek yang membina menara berkembar itu, saling menyaingi di dalam membina bangunan pencakar langit itu. Seorang membina bangunan pertama dan seorang lagi gagah membina bangunan kedua. Namun, kecekapan dan kepantasan mereka tidak dapat diukur dengan selaju mana mereka bangunkan, tetapi sekukuh mana bangunan itu berdiri hingga ke hari ini.

2. Sabar

Apabila menemui beberapa permasalahan di dalam membina bangunan itu tadi, sikap sabar telah berjaya diterbitkan oleh arkitek itu tadi. Syabas! Saya meninjau daripada beberapa aspek. Pertama, apabila bangunan yang dibina tidak dapat berdiri kukuh kerana tanah yang kurang sesuai, namun jalan penyelesaian dapat dilakukan dengan bersungguh-sungguh. Kedua, apabila hujan mula turun dan simen cerucuk belum kering dan dalam keadaan baik, jurutera terpaksa melunaskan satu lagi idea pemikiran dengan tangkas.

3. Bijak dan kreatif.

4. Tidak mudah mengalah.

p/s : Tahniah juga kepada Tun. Banyak juga jasa yang masih belum terbalas.

Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim