Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Friday, May 19, 2006

Rahsia Terbongkar

Apabila ramai bertanyakan kepada saya apakah maksud ‘Pancatantera’, saya hanya menyatakan bahawa ia adalah sebuah buku semasa keagungan Zaman Kerajaan Bani Abasiyah.

Pancatantera merupakan sebuah buku asal di dalam bahasa Sanskrit. Ia telah diterjemah oleh Ibn al- Muqaffa’ yang berasal dari Parsi dan beragama Zorastorianisme. Beliau pernah menjawat jawatan tertinggi Kerajaan Bani Umaiyah dan Bani Abasiyah.

Ibn al-Muqaffa’ mempunyai pengetahuan yang amat luas di dalam bidang bahasa dan kesusasteraan Parsi dan Arab. Oleh yang demikian, beliau telah menterjemahkan buku yang berasal dari bahasa Sanskrit ke dalam Bahasa Arab yang bertajuk Kalilah Wa Dimnah. Di dalamnya mengandungi cerita berkaitan dengan binatang dan perumpamaan.

No comments: