Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Sunday, August 01, 2010

KAVER AKHBAR


ADA BEBERAPA SEBAB mengapa kita perlu mengisi kaver akhbar. Saya tidak berniat pun untuk mencari populariti walaupun saya sudah dimaklumkan bahawa berita saya ini akan diletakkan di muka hadapan akhbar.

Minggu ini mesej bertalu-talu masuk dalam telefon bimbit saya. Ada teman di negeri Johor, penulis sastera terkenal di Malaysia dan beberapa orang teman yang ternampak akhbar Mingguan Warta Perdana di seluruh Malaysia.

Saya memberitahu seorang teman bahawa saya tidak hairan apabila saya menjadi kaver akhbar kerana saya juga pernah masuk dalam akhbar Berita Harian (gaya bercakap ala-ala orang korporat besar).

Fikir saya, cerita yang dijual untuk kaver ini juga hanyalah sebuah cerita polos bagi mensensasikan akhbar.

Saya sebenarnya hanya menurut kehendak wartawan sahaja apabila ditanyakan beberapa soalan untuk ditemuramah bagi siaran akhbar ini.

Pada hemat saya, menjadi kaver akhbar tabloid tidak sama menjadi kaver akhbar perdana.

Tiada untung apa-apapun....4 comments:

Ainn Ngainon said...

:)

SYAFIQ ZULAKIFLI said...

Hehee.....

rahmahmokhtaruddin said...

^___^

noraherni said...

Suka beribu kali (^^,)