Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Wednesday, October 14, 2009

UMNO Ciplak Tagline PMRAM?

UMNO telah menciplak dua daripada empat rukun pembaharuan yang dicipta-cipta olehnya sendiri. Tagline, 'Satu Fikrah Satu Amal' yang digunakan oleh PMRAM telah digunakan oleh UMNO. Oleh yang demikian, apabila Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah menafikan kelahiran PMRAM di bumi Mesir, ini adalah satu perkara yang perlu difikirkan semula.

UMNO Malaysia juga merujuk kepada PMRAM. Apatah lagi JPMK yang seharusnya menjadikan PMRAM sebagai panduan dan matlamat.


Sumber : Berita Harian Online

KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin, menggariskan empat rukun untuk dihayati ahli parti ke arah menjadikan Umno lebih kental, kukuh, segar dan terus relevan dengan keadaan semasa bagi mewakili orang Melayu, Bumiputera dan rakyat keseluruhannya.

Empat rukun itu ialah wahdatul fikr (kesatuan minda), wahdatul qalb (kesatuan hati), wahdatul amal (kesatuan amal) dan wahdatul hadaf (kesatuan matlamat).

UMNO yang menjadikan tagline agama sebagai dasar pembaharuan ini, memungkinkan parti ini semakin tercari-cari identiti sebenar dan roh perjuangan yang sebenar.

Bukankah UMNO ditubuh semata-mata memperjuangkan bangsa. Mengapa tagline dan dasar agama ini yang dipilih?

Barangkali mereka sudah terperosok dan kelemasan di dalam memikirkan perjuangan dan matlamat parti. Kesian...


2 comments:

Ibnu Ali said...

Bangga seh aku.. mungkin Ustaz Fadzlah ingat tagline ni, masa aku nak minta izin cetak baju... huhu

SYAFIQ ZULAKIFLI said...

Tahniah ustaz Akhmal...Selepas ini ciptalah yang lebih baik dan baharu!