Mula Bertugas

DALAM sejarah hidup; ini kali pertama saya bertugas di luar negeri Johor. Kali pertama bertugas sebagai guru agama di Sekolah Agama Bandar Baru UDA, Johor Bahru pada tahun 2004. Kemudian saya pernah bertugas sebagai guru di Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru UDA, Johor Bahru pada tahun 2007.

Hari ini, selepas menamatkan pengajian saya diberi peluang berkhidmat sebagai editor di PTS Publications and Distribution Sdn. Bhd. sebagai editor yang menguruskan hal ehwal sastera.

Di sini peluang saya berguru dan terlibat dengan PENA (Persatuan Penulis Nasional) lebih baik kerana saya amat kenal dengan tokoh-tokoh penulis dan bahasa yang sama-sama terlibat di dalam PENA.

Barangkali ini satu kekurangan. Saya bukan pemuda yang lahir daripada Minggu Penulis Remaja (MPR-DBP). Tema-teman MPR amat cemerlang potensinya untuk menjadi penulis ternama. Saya bercita-cita untuk menyertainya tahun ini. Namun, apabila difikir-fikirkan semula bahawa program MPR mengambil masa satu minggu; terpaksa saya tinggalkan hasrat itu kerana sudah mula bertugas.

Cita-cita saya satu. Mahu membawa PTS dalam kumpulan yang besar. Fikir saya, pelbagai NGO perlu didedahkan dengan dunia baharu ini. Menulis dan berkarya di samping dunia sastera dan bahasa yang perlu dijiwai oleh setiap anggota. Itu satu perkara penting!

Wangsa Melawati


Comments

Ezo said…
TAHNIAH SYAFIK,selamat bertugas!!!
Jiwa yang besar melahirkan karya-karya besar, menggalas tugas-tugas besar....
Ibnu Ali said…
Mabruk.. Allah hantar Syafiq ke PTS. Tugas besar ni.
Ibnu Ali said…
This comment has been removed by the author.
Anonymous said…
selamat bertugas saudara
all the best bro..proud of u!
Terima kasih kepada semua yang mendoakan. Semoga Tuhan Maha Membantu dan Menyanyangi...

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim