Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Thursday, October 22, 2009

Meraut Pengalaman Di Panggung Eksperimen, Putrajaya

Otai lama. Ketiga-ketiga mereka akan berentap di peringkat akhir

'Tiada mood penghayatan. Gagal!'

Saudara Amran yang sudah meraih berbagai anugerah di pentas puisi

Tak perlu jerit-jerit...

Meraut Pengalaman Di Panggung Eksperimen, Kompleks Perbadanan Putrajaya

SUDAH lama saya meninggalkan dunia pentas. Barangkali terakhir kali saya menyertai sayembara Puisi ketika di sekolah menengah. Kemudian sepi. Sekali di Maahad Johor. Sekali di Mesir.

Ada juga persembahan-persembahan tidak formal yang dijemput, tetapi saya mengisinya mengikut mood diri.

Hari ini saya berpencak lagi. Tetapi kali ini bukan bersama sebarisan orang muda. Tetapi sebaris dengan otai besar dunia puisi. Orang yang biasa berdiri di pentas kebangsaan menjulang juara. Ada yang menjadi juara puisi merdeka, puisi kebangsaan dan lain-lain. Peserta hampir 40 orang ke semuanya.

Hari ini saya bertemu dengan mereka. Wira yang berpencak di atas pentas puisi. Tahniah kepada yang meraih peluang ke peringkat akhir. Saya faham, sebagai orang baharu saya masih jauh ketinggalan. Jika diletakkan hebat di Mesir, bukan bermakna hebat di Malaysia.

Tetapi, ulasan daripada pengerusi majlis selepas saya mendeklamasikan sajak 'Istana Kemerdekaan' karya Raihani Mohd Said cukup membekas dalam kalbu dan semangat untuk saya teruskan pada hari mendatang.

Beliau berkata, 'Barangkali kita terimbas sejenak suara Allahyarham Sudirman Hj Arshad.' Saya tidak perasan bagaimana vokal Sudirman yang telah saya gunakan. Insya-Allah, ada peluang kita bertemu lagi di pentas puisi pada masa mendatang.

Kakitangan Perbadanan Putrajaya memaklumkan pada saya, tahun hadapan usah lupa menyertai lagi. Insya-Allah rezeki itu ada di mana-mana.

Fikir saya, ini adalah peluang pertama kali. Moga-moga saya akan meneruskan pengalaman ini untuk siri-siri seterusnya.

Tambahan :

Insya-Allah saya akan mendeklamasikan sajak pada 6 November 2009 di Rumah PENA sempena Malam Baca Puisi anjuran PENA (Persatuan Penulis Nasional Malaysia).

Pada malam tersebut kita akan mendengar sajak hasil tulisan Dr Anwar Ridhwan (Sasterawan Negara Yang ke-10)1 comment:

Syamputra Razali said...

salam.. saudara..
barangkali.. bukan rezeki saudara disana..

adakala.. perlu diingat
mata dan mulot adalah saksi buta yang akhirnya akan bersuara..