Majlis Pembacaan Hadis Imam Bukhari Diadakan di Asrama Johor?

Mulianya ulama disanjungi, ilmu dihayati...

SAYA amat terperanjat apabila melihat bahawa program Majlis Pembacaan Hadis Imam Bukhari diadakan di Asrama Pelajar Johor, Rabaah, Kaherah, Mesir. Setelah program ini cuba digagalkan oleh pihak Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah (JPMK), satu inisiatif telah dilakukan oleh pihak pengurusan (add-hock program) untuk mendapatkan tempat baharu.

Tidak terfikirkah kalian betapa buruknya perangai orang-orang kerajaan (Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah) apabila berani menghantar surat kepada Syeikh Al-Azhar agar program ini dibatalkan?

Saya tidak menyangka Asrama Pelajar Johor Rabaah digunakan. Barangkali ucapan tahniah kepada Tuan Haji Hanif yang mengizinkan bangunan tersebut digunakan. Selepas ini, juak-juak UMNO Mesir akan melaporkan kepada kerajaan negeri Johor (terutama orang itu) bahawa Asrama Negeri Johor telah menjalankan majlis ilmu tersebut.

Moga-moga Tuan Haji Hanif tidak akan berdepan dengan cabaran juak-juak ini. UMNO Johor pun tidak ingin melayan karenah mereka.

2
Menurut sumber laman web PMRAM, satu majis dialog akan diadakan bersama mahasiswa bagi menjelaskan mengapa program itu dibatalkan oleh pihak JPMK. Saya tidak fikir Dr. Jamil Hashim berani menghadirinya atau barangkali orang-orang atasan mereka akan berani mengarahkan beliau supaya tidak hadir ke dalam program itu.

Saya mencabar Pengarah JPMK untuk menghadirinya dan kita menantikan program Konvokesyen Mahasiswa Al-Azhar ala UMNO yang akan diadakan dalam beberapa hari lagi. Mari kita lihat betapa kucar-kacir program itu nanti!

Saya teringat lagi tahun lalu, saya dihubungi oleh wakil Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah merayu-rayu untuk menjadi jawatankuasa pelaksana sedangkan program akan berlangsung sekitar 24 jam lagi. Betapa pengurusan JPMK lemah!

Ayuh sama-sama menghadiri konvokesyen UMNO yang lemah ini!Comments

Bagitulah pandainya mereka itu mencipta konflik. Dalam perkara-perkara yang baik pun mereka jadikan punca konflik....

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim