Ujian Lisan Seumpama Temuduga Kerja


HARI INI selesai sudah peperiksaan lisan bagi mahasiswa Universiti Al-Azhar, Mesir tahun empat, Jabatan Syariah Islamiah Kaherah. Tetapi, pokok perbincangan saya adalah sebuah fenomena yang seringkali dilihat sepanjang saya menjadi calon ujian lisan.

Bagi mahasiswa Malaysia, barangkali perkara ini sudah maklum. Dan, rata-rata mampu untuk menunaikan tanggungjawab mereka dengan sebaiknya. Tetapi berlainan pula kepada teman-teman kita daripada negara lain atau budaya yang berbeza.

Saya jadi hairan, mengapa mereka yang hadir untuk peperiksaan ujian lisan tidak menganggap seperti hadir ke dewan temuduga untuk memohon kerja. Pertama, daripada aspek pemakaian calon untuk ke peperiksaan lisan tersebut.

Paling menarik, ada yang berambut panjang (tidak kemas), malah ada yang mewarnakan rambut dengan bermacam-macam warna. Sekiranya saya yang diamanahkan untuk menjadi pegawai peperiksaan pada ketika itu pun, aspek kekemasan juga diambil kira selain daripada soalan yang bakal dijawab nanti.

Ada beberapa perkara yang saya perhatikan semenjak tahun pertama menuntut di Universiti Al-Azhar. Mahasiswa tidak pernah diberikan satu kod etika berpakaian untuk ke kuliah. Sebab itu, kadang-kadang kita ke kuliah pun dengan memakai selipar masuk tandas. Mungkin Al-Azhar tidak pernah mahu menyusahkan anak didiknya sehingga perlu bersusah payah mencari pakaian rasmi untuk ke kelas; tetapi pada hemat saya tanggungjawab harus dipikul sendiri oleh calon dan pelajar.

Sebab itu, apabila ada 'suara belakang' yang seringkali memperlekehkan kemampuan Azhari berada di khalayak semasa ujian temuduga ke tempat kerja, saya jadi tidak hairan kerana perkara ini tidak didedahkan. Menariknya, sebagai penuntut ilmu agama, ada beberapa aspek yang menjadi kekurangan malah kekurangan itu bukanlah sesuatu yang mutlak dan mampu dilatih dan digali dengan kendiri masing-masing.

Dalam sisi yang lain, kita sememangnya mengharapkan mahasiswa kita bukanlah daripada kelas kedua yang mampu dilabel bermacam-macam sedang keperibadian itu mencerminkan jatidiri.

Tambahan :

Belajar metodologi seni berpakaian lebih sukar daripada metodologi feqah.


Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim