Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Thursday, December 11, 2008

Dosa-Dosa Peperiksaan : Catatan Luka Seorang Mahasiswa Tahun Empat

Tahun ini adalah tahun keajaiban buat diri sendiri. Entah. Barangkali catatan luka ini tidak harus dikemudi di dalam blog peribadi. Takut dijadikan fitnah ke atas diri sendiri lantas ada beberapa perkara yang tidak disedari mengundang sebak dalam diri.

Begini saya mulakan.

Entah dimana silapnya, saya kurang pasti bahawa Disember sudah berkunjung. Ini bermakna semakin hampir waktu yang dinamakan peperiksaan. Ya! Peperiksaan. Untuk apa periksa? Jawapan yang paling mudah diterima akal adalah untuk lulus periksa.

Memang benar kenyataan ini. Dapatkan segulung ijazah untuk pulang daripada mandala pendidikan ini. Siapa yang tidak mahu berjaya bukan? Siapa yang tidak mahu berdiri di atas pentas konvokesyen menerima segulung ijazah daripada Syeikh Al-Azhar.

Tetapi bagaimana ingin berjaya? Jawapan yang mudah juga, ambil buku, Baca! Hafal!

Ya. Sebenarnya saya terpenjara di dalam dua benua. Dunia ini dinamakan ‘dunia buntu’ dan ‘dunia kosong’. Entah dimana silapnya juga saya tidak ketahui.
Barangkali sudah tidak ada masa lagi. Ada sesuatu yang perlu dilakukan.

Baca! Baca! Baca! Kalau tidak faham? zzzzzzzzzzz

Kembalikan roh semangat dahulu Tuhan!

No comments: