SAYEMBARA NOVEL, PMHK DAN ITU-ITU


Sayembara Novel

Tahniah saya ucapkan kepada semua pemenang-pemenang Sayembara Novel Sejarah Johor II yang telah mendapat tempat di hati para juri sempena dengan sayembara yang telah ditutup penyertaan pada 31 Disember 2007 yang lalu.

Sememangnya sukar benar menulis satu karya sejarah yang berlatarkan negeri Johor. Namun, kekuatan bahan dan wacana yang ditunjukkan oleh pengarang (mungkin) menjadikan latar itu benar-benar kukuh.

Saya pernah membaca SURAT-SURAT PEREMPUAN JOHOR karangan Faisal Tehrani. Sememangnya karya sejarah memang sarat dengan wacana dan falsafah.

Keputusan Pertandingan adalah seperti berikut :-

1. Hadiah Pertama (RM 35, 000.00)
Tiada Pemenang

2. Hadiah Kedua (RM 25,000.00)
Ribut Andelas, Arus Melaka, Badai Hujung Tanah
Karya Kasim Mahmud

3. Hadiah Ketiga (RM 15,000.00)
Rimbun Terra Ujung Medini
Karya Rahimah Muda

Hadiah Sagu Hati

i. Perang Jementah (RM 5,000.00)
Karya Abdul Latip Talib

ii. Datuk Moyang Saleh (RM 5,000.00)
Karya Abdul Latip Talib

PMHK

Kenapa PMHK dinamakan EGP (Ekspo Gempak PMRAM) pada tahun ini? Apa istimewanya program ini? Benarkah ia lain dari yang lain. Mengapa-mengapa-dan mengapa. Saya akan jawab selepas tamat program nanti.

Saya menulis sementelah tamat program perasmian PMHK kali ke-51 ini. Ada suka yang baharu. Ada jenama baharu. Ada kekuatan yang belum termampu. Namun, semuanya itu bergantung pada kuasa yang membantu.

ITU-ITU

Itu-itu membawa pengertian yang banyak. Malah nilaian itu sememangnya ada. Dalam menempuh 15 Syaaban di samping Ramadan yang (mungkin) bakal disambut di Danau Kota Kaherah ini, tentu pelbagai rancuan yang ada. Saya sememangnya merindui Maidah Rahman dalam Ramadan. Saya merindui sebiji kurma daripada tanah Arab. Dan, turut saya merindui adalah sebuah keikhlasan dan kepuasan dalam Ramadan.

Moga-moga, rezeki Tuhan itu ada untuk kita bertemu dengannya. Saya mahu mengajar diri mengenal sekolah Ramadan dengan baik. Doakan!

Comments

ABDUL LATIP said…
Assalamualaikum,

Saudara Syafiq orang Johor rupanya. Memang agak sukar menulis novel sejarah kerana faktanya mesti tepat.
Rizal said…
Assalamualaikum.

Syafiq, apa khabar? Boleh saya add blog anda dalam senarai rakan dalam blog saya?

http://duadimensi.blogspot.com

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim