Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Saturday, August 30, 2008

Ringkas : Malam Pengisytiharaan Puasa Ramadan



Majlis Pengisyitiharan Puasa Bagi Kerajaan Mesir telah diadakan di Dewan Andalus, Pusat Muktamar Al-Azhar, Madinah Nasr, Kaherah. Beberapa orang daripada mahasiswa Malaysia dan luar negara yang lain telah dijemput bagi sama-sama menghadiri majlis tersebut.

Program yang dihadiri oleh Syeikh Tantawi, Imam Besar Al-Azhar dan beberapa tokoh ulama ternama Mesir telah mendapat liputan yang memberangsangkan.

Pengumuman telah dibuat oleh Mufti Kerajaan Mesir, Syeikh Ali Jumaah. Justeru termaktublah bahawa, 1 September 2008 merupakan 1 Ramadan 1429H pada tahun ini. Selama hampir 30 hari, umat Islam di Mesir akan mengerjakan fardu dan rukun Islam serta melaksanakan amalan-amalan sunat di dalam bulan yang penuh barakah ini.

Lagi laporan semasa saya dan beberapa orang teman ke majlis tersebut selepas ini.

Salam Ramadan 1429H.



No comments: