Bukan Semua Baju Perlu Lipat


SEMENJAK tahun 2005, Pertandingan Melipat Baju sempena Hari Keluarga Negeri Johor saya ikuti. Tetapi, apabila pulang bercuti ke Malaysia, dua tahun berturut-turut (2006, 2007) peluang saya menyertai terbantut.

Peluang untuk menyertai pertandingan tersebut pada tahun 2008 juga hampir gagal apabila saya datang lewat ke program di samping melihat bakat-bakat baharu bertanding, semestinya saya ingin mengundur diri. Tetapi, apabila ada peluang mahu meraikan teman-teman, seronok juga menyertainya.

Walaupun demikian, pada tahun ini baju dan kain yang saya perolehi jelas-jelas tidak sama dengan pakaian yang saya terima pada tahun 2005. Pertama, kebanyakan kain tersebut licin (termasuklah t-shirt). Oleh yang demikian, saya beranggapan keadilan itu mungkin tidak berpihak kepada saya sementelah saya berfikir bahawa ada beberapa pakaian yang tidak menepati kehendak saya.

Cerewet kan saya ni?

Ketika melipat, saya merasakan ada sesuatu yang tidak kena. Ini termasuklah teknik yang tidak digunakan dengan sebaiknya sebelum ini. Apa yang saya hampir kesal adalah beberapa pakaian yang sepatutnya tidak termasuk di dalam kategori pakaian turut dimasukkan. Namun, sebagai peserta, saya menurut perintah!

Apapun, terima kasih kepada penganjur yang memberikan peluang untuk saya menyertainya.

Cadangan saya :

Melipat baju ada tekniknya. Justeru, sepatutnya teknik-teknik tersebut digunakan. Bukan melipat sesuka hati!

Siapa pemenangnya?Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Puisi Untuk Aliff Aziz