Etika PMRAM : Kenapa BKAN dan DPM perlu ikut

Oleh : Syafiq Zulakifli (Setiausaha Agung PMRAM)

Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) yang ditubuhkan semenjak 1930 merupakan salah satu persatuan di dunia yang tertua. Hampir 80 tahun penubuhannya, PMRAM boleh dianggap salah satu persatuan yang diwujudkan semata-mata menyatukan suara anak-anak Melayu di bumi Mesir.

Kepimpinan PMRAM yang silih berganti masih lagi meneruskan dasar 'peraturan' atau dinamakan etika PMRAM. Mengapa etika PMRAM diwujudkan?

Pertama, memberi peluang untuk ahli dan kepimpinan sendiri berada di dalam peraturan. Kita harus maklum bahawa Mesir merupakan negara darurat. Oleh yang demikian, kehadiran mahasiswa ke Mesir adalah di bawah tanggungjawab PMRAM.

Ini terbukti dengan beberapa kes yang berlaku di Mesir ini, apabila 'kuasa PMRAM' adalah lebih tinggi daripada 'kuasa kedutaan'. Ini fakta. Bukan sembarangan saya pukul rata. Oleh sebab, PMRAM berdaftar di bawah Kementerian Kemasyarakatan Mesir, pelbagai keistimewaan yang telah diberikan kepada PMRAM.

Antaranya, PMRAM mempunyai 'polis' tersendiri. Malah, boleh dikatakan hampir setiap hari, polis PMRAM akan menghubungi bertanyakan Presiden PMRAM berkenaan isu mahasiswa dan program-program.

Untuk pengetahuan, sepanjang program-program besar kerajaan atau program-program besar PMRAM, PMRAM diiringi oleh polis tersebut. Ini terbukti apabila program bersama Y.A.B. Perdana Menteri Malaysia pada November tahun lalu, PMRAM dikawal dan diselia oleh polis yang terlibat.

Barangkali PMRAM selesa dengan kehadiran polis. Bagi saya, ini bukanlah suatu kelebihan besar yang ada pada PMRAM. Malah, boleh dihitung berapa banyak BKAN dan DPM yang tidak mengikut garis panduan PMRAM, boleh sahaja dihukum menurut Undang-Undang Kementerian Kemasyarakatan Mesir. Namun, PMRAM masih lagi boleh berbincang dan menerima pandangan.

Kita harus sedia maklum bahawa PMRAM ditubuhkan untuk membantu memudahkan. Namun, ada pihak menyalahtafsirkan kewujudan PMRAM dengan 'hentam' secara tidak adil mengatakan PMRAM begitu dan begini.

Mengapa hal ini terjadi? Pertama, kerana mereka bukan 'pekerja dan petugas' PMRAM. Jika mereka faham situasi PMRAM hari ini, mereka akan memikul tanggungjawab menggalas amanah dan beban membantu PMRAM. Hari ini, PMRAM berhadapan dengan cabaran besar. Kewujudan ABIM, UMNO, ISEK, ISMA, ALAMI, dan bermacam-macam lagi persatuan di bumi Mesir ini menjadikan PMRAM seringkali tergadah untuk menerima situasi pada hari ini.

Justeru, adakah ahli akan 'kuat' jika mereka faham mengapa mereka di madrasahkan dalam PMRAM? PMRAM bukan satu persatuan tarbiah. Tetapi PMRAM harus mengajar orang mengenal etika.

Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Puisi Untuk Aliff Aziz