Sumpah Berdaulat


Bulan Mei. Ini bulan orang menghabiskan duit. Ya! Benar. Saya yakin dan percaya hampir 40% orang mahasiswa Al-Azhar, Mesir akan menghabiskan duit mereka untuk membeli tiket kapal terbang.

Wah! Tentunya seronok membeli tiket kapal terbang pada mereka yang sudah berisi akaunnya. Lebih-lebih lagi akaun zakat yang baharu dibuka waktu sekarang ini.

Kalau ditanya kepada saya, mahu balik atau tidak, tentunya dengan selamba saya berkata, Ya! Saya mahu pulang. Pulang dengan cita-cita baharu. Tetapi kekadang, apabila sudah mangli pulang, rasa kepingin itu jarang-jarang timbul.

Apabila saya dengar teman-teman akan pulang, saya juga rasa cemburu. Mahu sahaja pulang. Tetapi ada juga teman berseloroh, "Alah, engkau tu bukannya boleh percaya, nanti hilang saja."

Benar! Barangkali saya seorang yang pelik. Kekadang di utara dan kekadang di selatan. Benar! Saya tidak bertempat. Hehehe. Tetapi, jangan samakan saya dengan Yang Maha Kuasa.

Seronok dengar kawan-kawan mahu pulang. Tetapi, apa tujuan kalian pulang? Tentunya jawapan paling selesa dijawab, mahu melepas rindu. Apapun, amanah tetap amanah. Pulang kita bukanlah kepulangan saja-saja. Kepulangan kita tentunya membawa model Al-Azhar hari ini.

Betapa saya mengakui bahawa ramai di kalangan azhari yang pulang ke Malaysia tetapi langsung tidak komited membawa lidah azhari. Sedang saya enak melihat gelagat mahasiswa kita berpeleseran di kedai-kedai kopi membuang masa. Itulah sandiwaranya.

Kepada mereka yang mahu pulang, anda perlu pulang dengan satu sumpah yang tidak ternafi lagi! Membawa risalah yang di bawa oleh junjungan besar Nabi Muhammad SAW.

Nanti, bawakan juga ole-ole untuk saya.

Tambahan :

Kepada yang akan di 'barrah' selepas peperiksaan ini, ingatlah bahawa rumah anda juga perlu diislah dengan sebaiknya. Jangan tinggalkannya dengan sarang yang tidak bermakna.Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim