Memerah Idea

Mungkin idea ini sukar ingin dicapai di Mesir. Hanya terdapat di Malaysia.
(Kenapa kasut kami sama?)


Usai peperiksaan bertulis Ahad lalu, saya kini sedang memerah-merah idea yang baik untuk dibawa ke dalam mesyuarat Badan Pengurus PMRAM yang saya jangka seawal-awalnya akan diadakan pada 20 Jun ini.

Makanya, saya juga sedang berfikir-fikir jikalau ada ruang-ruang kosong untuk saya kemukakan idea saya untuk kepentingan PMRAM khususnya program-program sewaktu cuti musim panas ini.

Justeru, saya perturunkan di antara idea saya. Ingat! Ini idea saya, bukan idea yang akan PMRAM laksanakan.

Pertama, Hari Keluarga Kepimpinan PMRAM, BKAN dan DPM. Wah! Ayat prejudis. Tentu sahaja, ada ahli memberontak. PMRAM hanya membuat program untuk kepimpinan sahaja dan ahli-ahli tidak disuapkan dengan program-program.

Kedua, Temasya Sukan PMRAM dan Perubatan. Ya! Idea ini sudah lama saya peram baik-baik. Hanya menanti ada pihak yang mampu untuk bekerjasama dan membantu. Tentunya saya ingin melihat atlit-atlit kita bersaing di dalam acara padang. Larian 100 meter. Larian 200 meter. Larian 4 X 100 meter.

Ketiga, Malam Baca Puisi. Ada juga yang berani berkata, saya terlalu taksub mazhab. Maksudnya taksub majis sastera. Ini bukan majlis sastera. Tetapi majlis melihat bakat teman-teman Timur Tengah. Semua teman-teman kita punya bakat. Dan, hanya bakat itu dicurahkan hanya sementara sahaja di dalam program-program umum seperti Sambutan Hari Kemerdekaan.

Keempat, Perhimpunan Blog Mahasiswa Mesir. Sudah tentu, saya sebagai pengendali Azharian Topblog teringin mengadakan program makan-makan dan bincang karya dalam blog. Delima penulisan yang kekadang bermusim dan sebagainya. Bukan seorang sahaja mahasiswa Al-Azhar yang ada blog. Malah, hampir ada 200 orang ke atas yang mendaftarkan diri mereka di dalam ruangan siber. Tidak kira apa mesej yang anda bawa. Namun, saya kira hampir keseluruhan juga yang mengekalkan tema dakwah dan mutu agama di samping saya hanyalah seorang penulis yang menggarap isu-isu bahasa dan sastera.

Kelima, Seminar Perbandingan Perundangan Islam Malaysia-Mesir. Sudah lama angan-angan ini saya simpan. Saya mahukan pihak Jabatan Pengajian Malaysia (DMS) mengadakan program Diploma Kehakiman dan Perundangan di sana. Tentunya hampir 50% mahasiswa kita yang menjurus di dalam bidang syariah berminat dengan program ini. Dan, saya terdetik juga mengkaji bahan-bahan perundangan untuk kepentingan orang Islam khususnya.

Keenam, Sehari Bersama Kepimpinan PMRAM. Perancangan ini juga saya mahu ia dilaksanakan dengan jayanya. Semua badan-badan dan unit dalam PMRAM harus dipromosikan. Ambil contoh, Nasyid Al-Wadi, Kem Latihan Penulis PMRAM, Mini Pavilion, HISBAH, Unit Mutazawijin Iskandariah dan lain-lain. Ini semua harus diperkenalkan kepada ahli untuk semua ahli PMRAM tahu akan kewujudannya.

Ini idea saya. Tentunya anda ada idea lebih baik. Dan, saya berkira-kira juga ingin melaksanakannya kerana siapa di antara kalian yang berlumba-lumba untuk membantu. Ingat! Hari ini kita menolong orang, esok lusa kita dibantu orang.

Bukankah ini semua tugas perancang untuk merancang program? Tidak! Ini tugas kita bersama. Mereka juga insan seperti kita yang memerlukan idea yang baik. Ada di antara kalian juga yang mahukan ianya terlaksana dengan jayanya. Namun, bagaimana keadilan kita?
Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim