Hadiah Sastera Darul Takzim

Mungkin tidak seronok mengimbas kembali cerita yang berbulan-bulan sudah berlalu. Namun, tidak salah jika berkongsi.

PENGGIAT sastera tersohor Shaharom Husain dianugerah Hadiah Karyawan Sastera Johor 2007 sebagai pengiktirifan terhadap sumbangan besar beliau kepada arena kesusasteraan negeri.

Shaharom, 88, menceburkan diri dalam bidang penulisan ketika remaja lagi dan sedikit demi sedikit menerokai alam kepengarahan drama.

Bakat beliau terserlah melalui pementasan drama “Si Bongkok Tanjung Puteri” pada 1961 yang diiktiraf sebagai paling menarik ketika itu.

Selain “Si Bongkok Tanjung Puteri”, beberapa hikayat Melayu yang beliau arahkan pementasan yang turut mendapat perhatian ialah Tun Fatimah yang dipersembahkan 1948, Laksamana Bentan (1954), Korban Kuala Kubu Karam (1955), Bendahara Tepok (1963) dan Secebis Sejarah Tiga Zaman Raja – Sultan Johor Moden (1966).

Shaharom menerima anugerah daripada Menteri Besar Dato’ Abdul Ghani Othman pada majlis makan malam Hadiah Sastera Darul Ta’zim baru-baru ini.

Hadiah Sastera Darul Ta’zim diwujudkan sebagai penghargaan kepada para penulis dan sasterawan Johor atas sumbangan mereka ke arah mengembangkan bahasa dan sastera. Penganugerahan ini diperkenalkan pada 1996 dengan 19 kategori.

Selain Shaharom, penerima anugerah lain ialah Zaid Akhtar atau nama sebenarnya Mohammad Yazid Abdul Majid yang memenangi Hadiah Cipta Karyawan Muda Johor.

Guru bahasa di Sekolah Menengah Agama Segamat yang berusia 30 tahun ini mula menulis ketika di Tingkatan Lima lagi dengan karya sulungnya bertajuk “Juara Yang Tewas”.

Karya itu memenangi Hadiah Sastera Siswa Bank Rakyat 1994 yang sekali gus menyemarakkan lagi semangat beliau untuk terus menulis.

Meskipun tidak pernah mengikuti sebarang kursus penulisan secara formal, pemegang Ijazah Sarjana Muda Bahasa Arab dari Universiti Yarmouk, Jordan ini telah memenangi pelbagai hadiah sepanjang 13 tahun lepas.

Antaranya termasuklah Hadiah Penghargaan Pertandingan Menulis Cerpen Sekolah-sekolah Menengah Malaysia 1994, Hadiah Sastera Kumpulan Utusan 2000 dan Hadiah Sastera Darul Ta’zim 2001.

Hadiah Karyawan Bukan Melayu pula dimenangi Lim Tiam Hion, seorang pendidik di Sekolah Tinggi Segamat.

Meskipun bukan anak jati negeri ini, Lim tidak kekok dengan dunia budaya dan kesusasteraan Johor kerana di sinilah bakatnya bermula lebih 30 tahun dahulu.

Antara hasil karyanya ialah Keranamu Nisah (kumpulan cerpen), Kekasih dan Kenangan Itu (kumpulan puisi) dan Melodi Hidup (kumpulan puisi, Dewan Bahasa dan Pusataka 1989).

Lim sehingga kini aktif dalam Persatuan Penulis Johor (PPJ), Ikatan Penulis Guru Johor (IPGJ) dan anggota Persatuan Pelayang Johor.

Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim