Ceritera di ASWARA

Seminar Penulisan Cereka 2007 yang berlangsung di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) telah melabuhkan tirainya. Mungkin terlalu asing saya perturunkannya di dalam catatan blog ini kerana ianya akan melibatkan 99% bicara saya berkaitan sastera.

Walhal saya menyedari bahawa pembaca blog ini rata-ratanya bukanlah orang sastera. Namun, saya perlu lontarkan jua apa yang saya peroleh sepanjang berada di sana.

Matang di dalam berhujah. Idea yang realistik. Pendapat yang menggugah. Itulah kesimpulan awal yang dapat saya rangkumkan.

i
Pesanan ini untuk mereka orang sastera di Malaysia yang tidak hadir ke ASWARA

Jika anda pecinta penulisan cerpen dan novel tetapi tidak menghadiri, mimpilah anda untuk menjadi seorang penulis yang hebat. Kerana, mereka yang hadir bukan insan terbuang. Dan anda telah meletakkan kehebatan insan ini di celah-celah bulu hidung anda. Mungkin sinis dan pedas. Tetapi saya amat memarahi kepada penulis-penulis muda hari ini sepanjang berada di ASWARA.

ii
Pesanan ini untuk insan yang sudah matang dengan sastera tetapi bodoh

Jika anda sudah terkenal pun, tidak salah duduk lama di dalam ASWARA. Masakan tidak. S. Othman Kelantan dan A. Samad Said pun boleh duduk di atas kerusi selama dua hari, mengapa anda yang belum di anugerahkan Sasterawan Negara ringan punggungnya untuk pulang.

Saya tidak marah jika anda marah.

iii
Pesanan ini untuk insan yang tidak mendapat maklumat tentang program

Jika anda peminat setia sastera, mengapa tidak anda melayari semua laman web terkini atau membaca akhbar tempatan. Namun, yang dilihat anda hanyalah bermimpi-mimpi dalam khayalan indah.

iv
Pesanan ini untuk kawan-kawan sastera di Mesir

Mungkin ada sesuatu untuk anda. Nantikan saja.

Saya perlu memberikan sesuatu analogi ini sebelum bercerita lebih lanjut. Mengapa? Dendam makin membara. Marah terus bermaharajalela dalam diri. Terkenangkan insan-insan yang tuli dalam sastera sendiri. Jika anda mahukan isteri yang baik akhlak dan budinya tentunya anda akan mengajarnya dengan baik, mendidik dan membimbing ke arah kebaikan. Betul?

Jadi, mengapa anda tidak lakukan pada sastera?

Saya tidak harus berleter kepada semua. Saya harus teruskan apa yang saya tahu. Sepanjang program berlangsung, ada drama-drama yang saya lihat tidak wajar dipertontonkan. Namun, di dalam seminar kritikan itu harus.

M berpendapat, si F menulis tidak mengikut teori sastera. Dan F berkata, ini cara saya. Namun
M berpendapat bahawa penulisan yang tiada teori adalah gagal. Perkara kecil, usah dibangkitkan.
Cikgu Azizi yang ramah orangnya

Hari kedua seisi dewan menggugah rasa apabila Azizi Hj Abdullah mengisi ruang pentas. Jika beliau tidak mengharukan keadaan, bukanlah dinamakan orang utara. Walaupun Puan Ainon sedikit sebanyak menegur kalam Azizi yang dilihat tidak syariah.

Benar! Sebagai seorang pengarah syarikat penerbitan, beliau memastikan kehendak penulisnya haruslah mengikut syariah. Itu teori Puan Ainon.

Apabila orang muda di pentas. Dari kiri, Nisah Haron, Faisal Tehrani , Mawar Shafie

Bagaimana pula dengan anak-anak muda seperti Nisah Hj Haron, Faisal Tehrani, Dr. Mawar Shafie, Salina Ibrahim, SM Zakir, dan lain-lain?

Mereka orang muda ada cara tersendiri. Berhujah dan terus berhujah atas dasar pemikiran yang kreatif dan kritis. Wajar saya tidak melanjutkan ceritera ini kerana ingin memberi laluan kepada kalian bertanya nanti (orang Mesir).


Comments

"M berpendapat, si F menulis tidak mengikut teori sastera. Dan F berkata, ini cara saya. Namun
M berpendapat bahawa penulisan yang tiada teori adalah gagal. Perkara kecil, usah dibangkitkan."

Kak setuju dengan pendapatmu ini 100%
salam..
sahabatku, macam mana hendak mnjdi pengikut blog anda??

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim