Don't Judge The Book By It's Cover

Beberapa hari yang lalu, saya membeli Majalah I Keluaran September 2007. Latar belakangnya berkonsepkan wajah artis terkenal Wardina Safiyyah. Siapa yang tidak kenal watak anggun wanita ini mengacarakan Wanita Hari Ini di TV3. Namun, bukanlah itu menjadi topik perbualan saya hari ini.

Majalah yang dikendalikan oleh Saudara Ahmad Yani Abd. Manaf ini telah lama di dalam pasaran. Seingat saya, ketika tahun 2003 atau 2004 saya diperkenalkan dengan majalah ini. Itupun ayah yang mula dapatkannya di kedai buku. Namun, setelah bersiri-siri keluarannya, saya melihat Majalah I mempunyai daya tarikan tersendiri. Menghimpunkan risalah-risalah ilmiah agama untuk keperluan masyarakat hari ini.

Ketika membaca majalah keluaran ke 59 ini, saya pada mulanya hanya membaca sekali lalu. Membelek tajuk-tajuk yang menarik adalah menjadi pilihan utama, selepas itu barulah saya menghayati satu persatu pengisian yang terkandung di dalamnya.

Sementelah beberapa hari saya menatapnya, terpandang saya pada ruangan Tegas Bernas yang ditulis oleh Dr. Asri Zainal Abidin, Mufti Kerajaan Perlis pada bulan ini. Mengapa saya tidak memilih karya beliau sejak dari awal? Mungkin terlalu taksub kepada pandangan sesetengah orang yang menafikan tulisan Dr. Asri di dalam beberapa siri penulisannya sebelum ini memaksa saya meninggalkan karya beliau.

Mungkin kesilapan saya itu perlu diubah. Pandangan saya perlu ditajamkan lebih lagi. Mungkinkah saya tersilap mentafsir? Entah!

"Zakat Berbaki Atau Kita Kurang Bijak Membahagi". Jika anda semua belajar dengan Faisal Tehrani, di dalam bengkel penulisan novel, ada suatu perkataan yang disebut satira. Satira pula terbahagi kepada dua, iaitu horatia dan juvenalia. Kalau mahu bacakan novel satira horatia lihat sahaja pada "Advencer Si Peniup Ney" dan yang terbaru "Tuhan Manusia". Namun, dengan mudah saya mengkelaskan karya judul ini adalah seperti satira juvenalia.

Kritikan dan sikap tegas bernas di dalam ruangan ini memaksa saya mengkhatamkan bacaan saya untuk beberapa minit. Cukup ampuh isinya. Cukup masak dan ranum hasil karyanya. Mungkin juga menyucuk-nyucuk hidung kepada mereka yang bertanggungjawabnya. Atau tertimbul ulat-ulat air di punggung kepada mereka yang wajar dipertanggungjawabkan.

Beberapa ketika, saya terfikir bahawa dahsyatnya sistem pentadbiran zakat pada hari ini. Mengapa mereka yang layak menerima zakat tidak mendapat hak yang sewajarnya.

لِلْفُقَرَاء الَّذِينَ أُحصِرُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ

لاَ يَسْتَطِيعُونَ ضَرْبًا فِي الأَرْضِ يَحْسَبُهُمُ

الْجَاهِلُ أَغْنِيَاء مِنَ التَّعَفُّفِ تَعْرِفُهُم بِسِيمَاهُمْ

لاَ يَسْأَلُونَ النَّاسَ إِلْحَافًا وَمَا تُنفِقُواْ مِنْ خَيْرٍ

فَإِنَّ اللّهَ بِهِ عَلِيمٌ

Surah A-Baqarah ayat 273

Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim