Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Thursday, August 23, 2007

Bisik - Bisik Perundangan


Pada amnya, sistem mahkamah di Malaysia dijalankan dalam dua bentuk, iaitu Mahkamah Negara (secular) dan Mahkamah Syariah (agama). Kedua-dua bentuk mahkamah ini menggunakan bidang kuasa mereka secara sepenuhnya tetapi kedudukan Mahkamah Syariah lebih rendah daripada Mahkamah Sekular. (Kedudukan Undang-Undang Islam Dalam Perlembagaan Malaysia: Hamid Jusoh)


Akhbar hari ini terpampang kisah perundangan negara. Undang-Undang Syariah telah diterima secara umum? Kalau ianya benar, saya menyusun jari menadah tangan menerimanya dengan hati yang terbuka. Namun, beberapa perhatian dan permerhatian perlu dilakukan agar ianya tidak hanya meniti dibibir semata-mata.


Dapatkan maklumat lanjut dalam Utusan Malaysia hari ini.


No comments: