Bicara Sastera


Oleh : Syafiq Zulakifli

Abdul Samad Muhammad Said atau dikenali dengan nama penanya A Samad Said adalah salah seorang pejuang sastera yang masih hidup hingga ke hari ini. Zaman pemberontakan, penjajahan dan keperitan yang dialami oleh beliau seringkali dirakamkan melalui novelnya. Antaranya Hujan Pagi dan Salina yang mengisahkan babak di dalam zaman penjajahan. Selain itu, Di Hadapan Pulau yang merupakan novel terpilih melalui pembelajaran Komponen Berasaskan Sastera (KOMSAS) telah mula dikaji semenjak tahun 2000 lagi.


Seni kepengarangan yang ditunjukkan oleh A Samad Said merupakan lakaran sejarah yang amat panjang. Realiti peristiwa dan kebabakan yang ditunjukkan oleh beliau menampakkan bahawa penulisan beliau bukan sekadar khalayan. Di sebalik nilai yang ditunjukkan oleh beliau melalui penulisannya, pembaca pastinya terpegun terhadap simbolik-simbolik perkataan yang disiratkan.


Cukuplah kita membaca puisi-puisi beliau yang amat tajam panahnya. Nilai kesusasteraan yang dipilih merupakan suatu jalan cerita yang amat luas. Justeru, tidak hairanlah mengapa A Samad diangkat sebagai Sasterawan Negara Malaysia pada tahun 1985.


Kehadirannya ke dunia sastera membawa perubahan sehingga kini. Penampilan diri yang ditunjukkannya mencerminkan dialah A Samad Said dari jarak yang jauh.


Siapa yang tidak kenal watak anak lelaki yang bermisai dan berjanggut putih itu. Liuk lentuk suara merdunya amat dikenali. Bukan itu sahaja, lihat sahaja pada seni dan teknik penulisannya yang jarang-jarang kita lihat ianya terlalu ringan.


Bahasa yang puitis dan olahan kreatif menjadikan beliau amat peka walau berada di mana-mana sudut.


Hari ini, Malaysia telah mengenali A Samad Said. Sumbangan terhadap perjuangan bangsa dan agama seharusnya dipandang tinggi oleh kita selaku warga hari ini. Tampil memberikan suatu yang baharu kepada masyarakat dan mengketengahkan polemik – polemik isu yang rencam menjadikan beliau masih dikagumi hingga ke hari ini.


Seputar itu juga, minggu hadapan saya akan bersama rakan-rakan ke Dewan Bahasa dan Pustaka untuk menghadiri bengkel penulisan kreatif anjuran Jabatan Sastera. Diulit mimpi-mimpi indah untuk bertemu dengan Nisah Haji Haron, Faisal Tehrani, dan Zaharah Nawawi antara sesuatu yang dinantikan.


Bukan itu sahaja, sekurang-kurangnya orang yang saya kenali kerana bukunya mampu dilahirkan di depan mata sendiri.


(Kak Nisah, ini kali kedua aku bertemu denganmu.)


Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

Apa Beza 'Ialah' dan 'Adalah'?

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)