Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Thursday, February 15, 2007

SODP: Bertuahnya Mereka?

Sejauhmanakah mereka berfikir?

Manusia dikurniakan anugerah akal untuk berfikir. Namun, sejauhmanakah kudrat yang dicampakkan oleh Allah swt kepada manusia ini dapat digunakan dengan sebaiknya. Ada manusia yang meletakkan akal mereka di atas kepala. Ada pula yang menggunakan akal semata-mata hanya menyempurnakan amanah akal.

Sejak berkurun-kurun dahulu, manusia yang terencat akal atau dikatakan "sindrom-down" lebih dikenali daripada manusia yang normal. Pendapat dan pandangan ini pernah ditolak lantas manusia yang normal berasa hebat daripada manusia yang para-normal.

Baru-baru ini "Seminar Otak dan Pemikiran" telah diadakan secara tertutup. Seramai 345 orang peserta terpilih dalam seminar itu termasuklah saya. Saya merupakan salah seorang peserta dan bertindak sebagai wartawan untuk membuat liputan dari awal hingga akhir majlis. Seminar yang bermula sejak jam 8 pagi dan berakhir 10 malam menampilkan 5 orang pakar otak yang terhebat.

Daripada hasil kajian, saya mendapati seminar itu dapat menarik perhatian sidang hadirin mengenai pemahaman manusia normal dan paranormal berkaitan dengan fungsi akal dan otak yang digunakan oleh manusia pada hari ini. Selepas majlis berakhir, saya dijemput untuk menghadiri sesi dialog khas untuk dimuatkan di dalam majalah kelab itu nanti.

Terima kasih kepada pihak penganjur yang melantik saya sebagai seorang wartawan dalam majlis itu.

p/s : Orang gila pun, mahu mengkaji sebab-sebab mereka gila. Saya dilantik sebagai Setiausaha Program untuk majlis akan datang pula. Terima kasih.


No comments: