Antara Perjuangan dan Airmata

Bersama Haji Khairul Azhar bin Kamaruddin (berbaju hitam) di hadapan Pejabat PMRAM
Oleh : typeace

Jumaat yang lalu, 16 Jun menyaksikan seorang lagi anak pejuang Islam meninggalkan sejuta kenangan yang dilalui di Kota Kaherah, Bandar yang sesak dengan khazanah ilmu dan para ilmuan serta ulama muktabar. Gudang dan pasar ilmu yang bertebaran menjadi saksi bahawa semangat perjuangan yang ditunjukkan oleh insan yang bergelar hamba Allah ini terpaksa melangkah pergi.

Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Begitulah hakikat yang perlu diterima oleh semua manusia. Sebagai hamba Allah, yang bermula pasti akan berakhir. Namun, perjumpaan terakhir Badan Pengurus PMRAM bersama Haji Khairul Azhar bin Kamaruddin yang berasal dari Negeri Sembilan amat memilukan.

Dalam nada sebak hanya Allah yang tahu betapa sayangnya beliau terhadap perjuangan Islam yang masih panjang dan masih belum ada penghujungnya. Meninggalkan Kota Bandar Mesir amat pedih bagi dirinya. Namun inilah semangat seorang pejuang yang harus dicontohi oleh generasi pelapis yang telah meninggalkan Al-Azhar sejak berpuluh-puluh tahun yang lalu.

Kenangan bersama Haji Khir (nama samaran) semasa menjawat sebagai naqib Badan Pengurus PMRAM amat memberikan kesan yang mendalam. Sebagai seorang murabbi yang ingin mendidik anak-anak dan adik-adiknya untuk terus berjuang di atas suatu landasan yang sebanr amat dikagumi. Justeru, inilah sedikit pengorbanan yang beliau telah anugerahkan untuk generasi ulama sehingga menjadikan barisan saf kepimpinan khususnya mahasiswa Al-Azhar mengerti nilai dan erti Islam yang sebenar.

Apapun, kami mendoakan kesejahteraan Haji Khir di dalam menempuhi secebis lagi keringat pengorbanan perjuangang yang terus mekar di medan sebenar iaitu Malaysia.

Comments

Popular posts from this blog

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

HALA TUJU SELEPAS SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Mahasiswa Perlukan Pemikiran Kelas Pertama – Wan Abdul Halim