Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Monday, July 23, 2012

Mazhab Pemikiran

MENJADI salasiah generasi akademik bukan sesuatu yang mudah. Malah, pertentangan - serta tanggapan di sebalik sesuatu kekadang menjadi perbualan dan perdebatan yang tiada berkesudahan.

Awal bulan lalu, seawal saya pulang ke Johor Bahru dan singgah ke Universiti Teknologi Malaysia, Skudai - seorang teman bersuara dalam perbualan kami, "UTM mencari orang macam kau. Menulis sahaja bahan ilmiah. Kau ada bakat menulis. Dalam setahun dua, sudah bergelar mahasiswa sarjana."

Sehingga saat saya mengarang karya ini - saya masih belum berpedoman untuk menyambung pengajian di dalam sarjana apa. Saya seolah-olah serabut dengan kekalutan dunia pekerjaan di samping ijazah sarjana muda yang tidak menserasikan diri di alam kerjaya. Hanya Allah Yang Maha Mengetahui setiap sesuatu ketetapannya.

Serasa-rasa tercabar, saya terpengaruh dengan pelbagai rencam penulisan Dr Zaharuddin Abdul Rahman yang menjadi tetamu mingguan di dalam Bicara Muamalat saban minggu di konti radio IKIMfm. Walau demikian, secara literal membaca karya terbaharunya berjudul "Jangan Berhenti Berlari" mengingatkan saya tentang kata-kata yang pernah dikeramatkan satu masa dahulu oleh teman-teman bahawa, "Syafiq, mahu rehat di syurga sahaja."

Argh! Tentu penyelak lembaran naskhah blog ini bergelora marah dalam sanubari. Sedari maklum, entah apa yang ditulis oleh tuan punya blog pasti menjadi persoalan! Kah...kah...kah....

Apakah aliran mazhab pemikiran saudara dan saya?

Saya bukan bicara berkenaan mazhab yang saudara anuti sekarang. Mungkin sahaja mazhab Syafie yang melazimi penduduk seluruh bumi Malaysia. Saya juga bukan orang yang ingin mentajdidkan mazhab atau mentalfiqkan mazhab tetapi mencipta mazhab pemikiran tersendiri.

Apa benda ini? Jawapannya, hanya jauhari mengenal manikam.

Saya selalu berbicara, jika kita terlalu taksub kepada mazhab Syafie yang dianuti, sebenarnya kita tidak berpijak dibumi nyata. Masakan tidak, di Malaysia sahaja - kita telah mengamalkan pelbagai aliran mazhab. (Opps maaf kerana sudah merapu)

Berbalik kepada tulisan asal iaitu mazhab pemikiran. Apabila sebut tentang mazhab pemikiran - yang mencabar saya sehingga waktu ini adalah Saudara Ishaq Hanis Ismail yang memang menjadi musuh tradisi pemikiran.

Ya, dia orang ISTAC. Pemikirannya juga mungkin sedikit 'bengkok' Hahahaha....

Persoalannya sekarang adalah....mana satu mazhab pemikiran saudara dan saya?

Tambahan :

Mahu menjamah Dr Ali Shariati dan Dr 'Aidh Abdullah Al-Qarni.Monday, July 16, 2012

BKPJM, PMRAM dan Pelajar Mesir

SUDAH LAMA tidak menulis hal ehwal berkenaan dengan Mesir. Tentu, saya amat merindui Mesir yang membesarkan saya seperti hari ini. Mesir juga yang meletakkan halatuju dan matlamat kerjaya saya hari ini.

Selepas hampir tiga tahun meninggalkan bumi Mesir, pada waktu ini saya sudah berada di Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) Bahagian Radio.

Saya mengucap syukur kepada Allah yang memberikan peluang untuk saya berkhidmat bersama rakyat di Malaysia.

Justeru, IKIMfm saluran radio kefahaman Islam yang pastinya teman-teman dari Mesir mendengarnya.

Saya amat merindui Mesir. Oleh sebab itu, apa sahaja hal yang berlaku di Mesir, saya memang beria-ia mengetahuinya.

BKPJM dan PMRAM

Siapa tidak mengenali Badan Kebajikan Pelajar Johor di Mesir (BKPJM) dan Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM). Saya pernah menjawat jawatan sebagai exco BKPJM sehingga pernah menjadi Penasihat 3 BKPJM.

PMRAM lebih mendalam di dalam jiwa saya. Selama tiga tahun menjawat jawatan di dalam PMRAM sebagai Badan Pengurus Komunikasi dan Bahasa Arab di samping sebagai Setiausaha Agung PMRAM selama 2 tahun. Tidak ketinggalan tahun keempat, saya menjadi Penasihat PMRAM.

Oh, tentu pengalaman sebagai seorang pemimpin di Mesir itu adalah kenangan yang indah tidak dapat ditulis kerana terlalu berharga.

Almaklum, apabila peristiwa BKPJM ingin diusir daripada menduduki pejabatnya, saya tidak terperanjat kerana hal ini sebenarnya menjadi idaman siapa sahaja yang akan memerintah atas dasar perjuangan politik dan kepentingan sendiri.

Oleh sebab kawan-kawan 'tag' puisi yang pernah saya deklamasikan sewaktu di Mesir dalam hari Keluarga, sebab itu saya fikir - banyak pihak perlu melihat keperluan sebenar.

Persoalan dan jawapannya mudah. Jika mewakili kerajaan untuk menjadi pegawai di luar negara, jadilah pegawai yang benar-benar mengenal erti pegawai. Usah jadi binatang ternakan pemerintah semata-mata.

PMRAM Persatuan Yang Digeruni

Sampai bila, saya tidak pasti PMRAM akan dilabel sebagai persatuan mahasiswa yang digeruni. Memang, PMRAM adalah persatuan mahasiswa tetapi tiada apa kuasa dan daya. Jika saya mahu nyatakan, dengan mudah bahawa PMRAM adalah sebuah persatuan pelajar yang menjaga kebajikan dan menjalankan aktiviti mentaati Ilahi. Sekiranya ada yang tidak selesa dengan persatuan ini, kritiklah kami. Tiada halangan bagi mereka.

PMRAM bukan maksum. Tetapi PMRAM sudah melakukan demi menyelamatkan perpaduan dan kesatuan ummah. Di Malaysia, ramai berbicara tentang Melayu dan Islam harus bersepakat. Apabila tiba di Mesir, mahasiswa pula harus dipecahbelahkan.

Pelajar Mesir, Allahyarham Abdul Khalik

Innalillah. Saya terlepas keretapi barangkali berkenaan hal ehwal peristiwa ini. Namun, apabila mengetahui perkara ini saya jadi benar-benar insaf terhadap diri sendiri.

Sewaktu di Mesir, saya juga kerap menggunakan perkhidmatan tremco di tengah-tengah malam. Ingat lagi kenangan berprogram di Dumyat, maka saya perlu mendapatkan perkhidmatan tremco di tengah-tengah malam. Dari Dumyat, perlu berhenti di Mansurah sebelum meneruskan perjalanan pulang ke Kaherah.

Jam 2 atau 3 pagi satu kebiasaan. Mengapa? Saya fikir waktu itu, tremco bergerak dengan pantas dan waktu malam pada musim panas juga pendek. Oleh yang demikian, kenderaan ini paling releven.

Oh, kekadang culaan dan anggapan saya meleset sehingga terjadi peristiwa berdarah dan menghilangnya nyawa insan.

Nasihat saya, hati-hati itu penting tetapi mempercayai qada dan qadar Allah itu lebih penting.

Al-Fatihah buat Allahyarham.

Kuala Lumpur: Abdul Khafiz Mohamed Norok yang menuntut di Universiti Al-Azhar, Mesir selalu menyuarakan hasrat untuk menetap di Kaherah dan permintaannya menjadi kenyataan kelmarin apabila jenazahnya dikebumikan di situ. Pelajar tahun akhir Maahad Qiraat Shoubra, itu maut selepas terjatuh dari sebuah van pengangkutan awam ketika cuba menyelamatkan diri daripada dirompak dua lelaki tempatan, awal pagi Rabu lalu.
Pelajar tahun akhir Maahad Qiraat Shoubra, itu maut selepas terjatuh dari sebuah van pengangkutan awam ketika cuba menyelamatkan diri daripada dirompak dua lelaki tempatan, awal pagi Rabu lalu.
Sebelum itu, Abdul Khafiz 25, bersama seorang rakannya, Muhaimin Yahya bergelut dengan perompak berkenaan.

Pelajar tahfiz yang baru selesai peperiksaan akhir bersama Muhaimin menaiki van itu jam 1.30 pagi untuk pulang ke kediaman mereka di Shoubra selepas menghadiri perjumpaan pelajar Malaysia di Abud, di pinggir Kaherah.

Setiausaha Agung Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM), Norhalis Syafiq Ahmad memberitahu BH, ketika dalam van, seorang lelaki tempatan yang duduk di depan tiba-tiba mengacukan pisau ke leher Muhaimin sambil mengarahkannya menyerahkan barang berharga.

Seorang lagi lelaki yang duduk di belakang berpindah ke tempat duduk sebelah Abdul Khafiz sambil menyeluk saku seluar mereka untuk mencari barang berharga.
“Sebaik lelaki terbabit kembali ke tempat duduk belakang, Abdul Khafiz yang mungkin panik membuka pintu van yang bergerak laju dalam cubaannya menyelamatkan diri tetapi terjatuh.

“Melihat kejadian itu, pemandu van memperlahankan kenderaan. Muhaimin kemudian melompat keluar untuk melihat rakannya,” katanya dihubungi di Kaherah semalam.

Abdul Khafiz yang tidak sedarkan diri akibat cedera parah di kepala, dihantar ke Hospital Maahad Nasir di pinggir Kaherah untuk rawatan sebelum dipindahkan ke Hospital Amal, Ain Shams. Muhaimin hanya cedera ringan.

Mangsa dari Kampung Asam Kumbang, Benut, Johor, koma 24 jam sebelum disahkan meninggal dunia kelmarin. Jenazahnya disembahyangkan di Dataran Hayyu A'syir dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Malaysia di Hayyu Asir kira-kira jam 4 petang Rabu.

Sementara itu, kakak mangsa, Norazizah, 29, berkata beliau tidak menyangka kata-kata adiknya menjadi kenyataan apabila arwah dikebumikan di negara itu akibat kejadian samun, kelmarin.

Difahamkan, Kedutaan Besar Malaysia di Kaherah sudah membuat laporan polis dan masih menunggu hasil siasatan.

Saturday, July 07, 2012

Ulama Masa Kini

SELEPAS meninggalkan stesen TV Islam negara, TVAlhijrah - saya mendapat pelbagai persoalan yang sebenarnya hampir sama. Soalannya adalah, "Mengapa keluar daripada TVAlhijrah?"

Saya fikir jawapan sewaktu berbicara bersama Ustaz Pahrol Md Joui pada awal Mac lalu adalah jawapan yang tepat. Jawapannya, saya perlu menjadi ulama. Saya juga perlu ber'hijrah' daripada hijrah.

Empat bulan berada di dalam IKIMfm, tentu pelbagai pengalaman yang ingin dikongsi. Insya-Allah satu masa nanti yang dijanjikan - pengalaman itu saya akan kongsikan bersama-sama.

Tanpa saya sedari, apabila saya berada di IKIMfm, sebenarnya saya duduk di kawasan yang selamat. Saya bersama para asatizah dapat merapatkan hubungan. Entah mengapa, saya dapat mengendalikan rancangan-rancangan agama sewaktu berada di sini kerana itulah major saya.

Setiap minggu, saya akan bersama Habib Ali Zainal Abidin Al-Jufri, Dr Zulkifli Mohamad, Ustaz Salehuddin dan beberapa ustaz lagi.

Minggu ini juga menariknya saya bersama Ustaz Hasrizal Abdul Jamil (saifulislam.com) dan terserempak dengan Dr Zaharuddin Abdul Rahman di Konvensyen Fiqh Ummah, Universiti Teknologi Malaysia, Skudai.

Juga, sempat beramah mesra bersama Ustaz Husni (PPZ), Ustaz Syed Norhisyam dan lain-lain lagi.

(2)
Apa sebenarnya yang perlu dikecapi oleh ulama hari ini?

Saya memerhati setiap satu perjalanan 'mentor' saya. Lihat orang lain berjaya. Siapa sangka, pemegang Ijazah Sarjana Muda Usuluddin Universiti Malaya kini sudah bergelar 'pakar ekonomi Islam' di Malaysia.

Membaca masa hadapan untuk diri sendiri tentu tidak sama dengan apa yang orang lain bacakan. Tetapi, inilah yang dilihat sendiri oleh peribadi. Walaupun dalam usia yang kian cepat merentasi masa, hidup ini perlu diteruskan dengan doa dan kekuatan diri sendiri. Tiada siapa yang akan membantu jika bukan diri sendiri yang menyusun kuasa diri.


Apapun, usaha itu tangga kejayaan!

Tambahan :

Sekiranya ada yang bertanya lagi mengapa saya berhijrah sedangkan saya sudah bulan kelima di IKIMfm, jawab saya - "Hijrah itu lebih sempurna."

Bersyukur kerana Tuhan menetapkan keputusan yang tepat!