Kenali Diri

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
SYAFIQ ZULAKIFLI adalah graduan Universiti Al-Azhar, Kaherah,Mesir. Berasal dari negeri Johor Darul Takzim. B.A (Hons)Syariah, Al-Azhar (2009) Editor PTS Publication & Distributor Sdn Bhd(2010) Eksekutif Penyelidikan Editorial TVAlhijrah(2012)Penerbit Rancangan IKIMfm (Mulai 1 Mac 2012) Sebarang pertanyaan emelkan ke syafiqzulakifli @ gmail.com atau hubungi +6017 7346 946

Monday, May 11, 2009

Kehakiman : Satu Matapelajaran Teras Dalam Syariah

MATAPELAJARAN 'Feqah Perbandingan' Fakulti Syariah dan Undang-Undang tahun akhir mengajar kita bagaimana memahami kehendak dan menguruskan Sistem Kehakiman dan Perundangan Berteraskan Islam.

Sebagai pengkaji matapelajaran tersebut dan minat yang mendalam di dalam bidang kehakiman (Al-Qodo') saya tertarik dengan perbincangan isu yang dibincangkan.

Peperiksaan bagi matapelajaran ini adalah pada 01 Jun 2009. Moga-moga Allah bantu saya. Sebagai seorang mahasiswa Fakulti Syariah dan Undang-Undang, saya layak menjawat jawatan Pegawai Syariah (LS 41) selepas mendalami (tambah) Diploma Kehakiman Islam di UIAM.

Segala perancangan dan perencanaan itu Allah jua yang aturkan.

Tambahan :

Saya pernah ditempatkan di Jabatan Undang-Undang, Johor Corporation pada Julai 2007. Di antara bidang tugas saya ketika itu adalah menyiapkan geran perundangan KWANB (Klinik Waqaf Annur Berhad) dengan PBT (Pihak Berkuasa Tempatan) Pasir Gudang.

Tiba-tiba saya teringat pada Kak Azizah dan Puan Wan Su di Johor Corporation. Aduh! Rindunya.

No comments: