Setelah Seminggu Bersama...

Penyampai IKIMfm akan ke Sabah pada bulan hadapan...

SEMINGGU berada di dalam kampus institusi, ia amat berbeza sama sekali. Malah, ucapan awal dan mukadimah ini menjadi saksi bahawa - inilah dunia yang saya cari selama ini.

Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) adalah pusat pendidikan dan pemahaman Islam. Oleh sebab itu, saya anggap kemasukan saya ke IKIM bukanlah kerana radio semata-mata malah lebih jauh daripada itu kerana saya berkhidmat di dalam sebuah kampus pendidikan universiti.

Jauh saya meninggalkan dunia penyiaran sebenarnya tidak tepat. Tetapi, IKIM memberi pelbagai kelebihan kepada saya.

Pertama, pengurusan dan pentadbiran yang cekap serta bersistem. Saya belum pernah bertemu lagi sistem yang dilakukan kepada kakitangan di sebuah agensi kerajaan seperti ini. (Sebenarnya ini institusi pertama kerajaan saya masuk)

Tetapi, saya telah meletakkan harapan yang jelas bahawa IKIM sebuah institusi pemikiran dan pendidikan yang terbaik.

Saya tidak lagi berhadapan dengan kehidupan "hu ha hu ha hu ha..." Maksud saya, di sini majoriti adalah orang akademik. Mereka berfikiran intelek. Mereka mengkaji, banyak membaca, banyak menyelidik. Oleh hal yang demikian, mereka ada tingkatan kehidupan sendiri.

Apabila masuk ke dalam pusat penyiaran radio di IKIM, barulah saya ketahui - mengapa radio ditubuhkan. Penubuhan radio bukan semata-mata kerana 'hu ha hu ha' yang saya maksudkan. Tetapi kerana keilmuan dan kefahaman Islam.

IKIM sebenarnya memberi sesuatu yang saya nantikan lebih dua tahun yang lalu. IKIM mengajar saya bahawa, mengapa kita sebagai manusia kena belajar dan membaca. Di kiri dan kanan saya adalah felo penyelidik. Mereka mengkaji dan belajar setiap hari. Saya pula mengumpul tempias itu bersama. Seronok bukan kepalang kerana sistem IKIM adalah sistem kelas pertama.

Satu masa nanti, apabila penyiaran radio sudah berkembang - pasti IKIM akan berlari ke dalam dunia televisyen. Pada saya, IKIM sudah ada branding tersendiri, namun bagaimana kewajaran untuk sistem ini berkembang dengan baik.

Saya berbangga selama 20 tahun penubuhan IKIM, matlamat perkembangannya terus wujud. Saya melihat sepuluh tahun pertama, zaman kepimpinan Prof Dato Dr Ismail Ibrahim adalah perkembangan yang baik. Kini, teraju utama Datuk Nik Mustapha Nik Hassan pasti akan melakukan banyak perubahan terutama aspek ekonomi kerana beliau merupakan pakar di dalam bidangnya.

Apapun, tahniah kerana IKIM menjanjikan apa yang saya inginkan selama ini. Pendidikan dan penyiaran...Ulasan

Puan Ainon Mohd. berkata…
Satu hari nanti tuan akan duduk di dalam bilik pejabat Pengarah IKIM. InsyaAllah....
Tarbus Merah berkata…
Puan,

Amin Ya Rabbal Alamin....InsyaAllah, atas kuasa-Nya moga saya akan memimpin sebuah institusi pendidikan dan penyiaran Islam
MuMmyLiL berkata…
semoga sukses...

Catatan Popular