Langkau ke kandungan utama

ZIKRAYAT EPISOD 5ZIKRAYAT EPISOD 5

(Zikrayat ialah sebuah program yang akan berkongsi perjalanan kisah saya sepanjang bekerjaya di Kuala Lumpur)

Di antara NGO Islam yang saya akan ingati sampai akhir hayat ialah Muslim Care Malaysia. Presiden mereka ialah Tn Hj Zulkifli Wahijan.

Saya masih ingat lagi, waktu itu Pengarah Radio IKIM, Dr Nik Roskiman mempelawa saya mewakili IKIMfm mengikuti rombongan.

"Syafiq, enta nak ikut misi ke Syria? Ana hantar nama enta." Tak pernah saya menolak.

Saya tidak menyangka dapat bersama Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri (kini Dato Sri) dan Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Waktu itu saya dan Ustaz Mohd Jaafarudin rapat. Ustaz Jaafar yang waktu itu mewakili Alam Maritim, tapi sempoi. Tapi sampai sekarang saya cemburu kerana beliau sekarang follow (ikut dan mendampingi) Mufti Wilayah KL 24 jam.

Terasa mahu ikut lagi siri-siri keilmuan begini. Dengan pengalaman sebegini dapat mempertajamkan peluang kita berinteraksi dengan masyarakat sekeliling.

Kini, saya di Johor Bahru... entahlah dapat atau tidak segalanya 🙂

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Gelak Terguling-guling

Ingin mengetahui warga kerja PTS yang sebenarnya, semuanya ada di bawah ini. Hanya 15 minit sahaja, Tuan-Tuan dapat mengenali sejumlah lebih 120 orang kakitangan di bawah pentadbiran PTS Publications & Distributors Sdn. Bhd. Ucapan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN. BP PMRAM pun boleh buat juga...Kami di Malaysia mahu melihatnya.

Kubu Kota Kaherah struktur terhebat tamadun Islam

Susunan ZUNAIDAH ZAINON KUBU Kota (Citadel) adalah monumen terhebat dari zaman pertengahan yang telah mencipta panorama menarik di seluruh bandar Kaherah, Mesir sejak 700 tahun lalu. Selain menjadi tarikan pelancong dari seluruh pelosok dunia, binaan Kubu Kota adalah struktur terhebat dalam sejarah keagungan tamadun Islam. Gabenor Hatim Ibn Hartama dipercayai membina astaka Dome of the Wind pada tahun 810. Kemudiannya, pada 1176, Salah ad-Din (turut dikenali sebagai Saladin) iaitu pemerintah Abbasiah (1171-1193) menukar fungsinya daripada kawasan peranginan kepada kubu pertahanan dan melindungi kawasan tersebut daripada serangan tentera Kristian dalam Perang Salib. Menurut cerita legenda, Salah ad-Din memilih lokasi tersebut untuk mendapatkan udara segar. Ini disebabkan kebanyakan daging yang disalai telah menimbulkan bau yang kurang enak di seluruh bandar kecuali kawasan di sekitar kubu kota. Bagaimanapun, lokasi tersebut amat strategik dan mampu berfungsi sebagai benteng pertahanan.

SAMBUNG BELAJAR KE MESIR

NOTA KEMASUKAN SESI 2020/2021 ============================= UPDATE INFO TERKINI Pengalaman yang selalu membuatkan seseorang cinta untuk menimba pelbagai ilmu. Pengalaman melihat kawan-kawan yang berjaya dilahirkan melalui kampus pengajian di bumi Mesir juga merupakan satu pengalaman yang tidak mampu dijual beli. Tinggalkan pengalaman saya yang telah menuntut di Universiti Al-Azhar, Kaherah, Mesir pada tahun 2004-2009. Itu adalah suatu pengalaman yang amat-amat bernilai dan berharga.  Keputusan STAM/SPM 2019 telah keluar. Alhamdulillah. Ramailah di antara kita sedang membuat pilihan untuk memilih sama ada menyambung pengajian ke dalam negara atau memilih ke luar negara. Alhamdulillah, kurniaan Allah SWT kepada saya, tahun 2016 lalu saya telah berpeluang menjejakkan kaki ke bumi Mesir melihat sistem pendidikan terbaharu di Mesir. Banyaklah pembaharuan dan kemajuan di Mesir berbanding pengalaman lampau pada tahun 2009 sewaktu berada di bumi Mesir. Kali ini sa