Setiap Perjalanan Itu Ada Baik Buruknya...

Tn Haji Bukhari Che Muda, CEO TVALHIJRAH yang banyak bertaruh keringat kerana saya

SETIAP PERJALANAN ITU ada baik dan buruknya. Saya tidak meletakkan harapan yang tinggi kepada sesiapa. Namun, saya perlukan pemikiran saya dibina. Saya memerlukan saya dibimbing.

Ramai orang menganggap saya manusia suci. Sedangkan, saya bukanlah orang yang suci itu. Saya memerlukan jaringan yang amat luas di dalam pengurusan dan pentadbiran diri sendiri. Saya mahukan kerjaya saya dibina atas rasa tanggungjawab yang suci juga. Saya bukan seorang hipokrit di dalam dunia kerjaya.

Empat belas bulan berada di sebuah stesen televisyen pertama Islam negara; saya rasa tidak apa yang mampu saya banggakan. Saya adalah insan kerdil semata-mata. Saya polos di dalam perjalanan ini dan saya fikir saya bukanlah orang yang memberi apa-apa di dalam industri penyiaran Islam.

Saya tidak gemar hal tetek bengkek yang berlaku dalam industri Islam. Saya mahu orang mengenal Islam bukan sekadar Islam pada perkataan. Orang berbangga kerana sebuah stesen televisyen Islam tetapi atas kertas kerja dan proposal sahaja.

Mohon maaf jika saya mengungkapkan bahawa kerana dunia penyiaran ini juga saya 'terpaksa' bergadai nyawa meninggalkan teman-teman dan pengaruh saya di dalam dunia sastera saya. Saya terpaksa mengorbankan jiwa saya untuk teman-teman seangkatan. Saya penat dan lelah. Saya letih.

Saya sayang sebuah industri penyiaran Islam. Saya sayang akan sebuah pengurusan Islam. Namun, saya tidak mampu berlari dengan lebih laju kerana saya di'bungkus' semata-mata kekalahan saya dalam tradisi bertugas.

Mudahnya manusia membungkus kekalahan seseorang sedangkan saya seharusnya dibimbing dan diasuh. Saya seharusnya disayangi kerana saya seorang insan yang menyayangi.

Betapa berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Saya ingin bebas dan saya pasti setiap perjalanan itu ada baik buruknya.

Ini semua kerja Allah. Itulah ungkapan yang saya jalurkan dan kuduskan kepada Ilahi tatkala mewakili TV Alhijrah ke Mekah Al Mukaramah.

Saya akan melakukan kejutan tidak lama lagi!Ulasan

Catatan Popular