Siapa Kita Sepuluh Tahun Lalu?

Izinkan saya menjejakkan kaki ke bumi ini lagi.


MOGA-MOGA ISTIQAMAH.

Sudah lama juga saya tidak mencatat. Wal hasil, selepas di desak oleh pelbagai pihak yang saya bertemu di pentas Assalamualaikum atau di luar menyatakan hasrat dan membantah peninggalan saya terhadap dunia penulisan; lalu saya bersetuju atas pertikaian tersebut.

Ya, barangkali saya terlalu berfikir panjang sehingga catatan menjadi hanya catatan di bibir semata-mata.

Almaklum, catatan ini saya tulis tatkala bumi New York dijarah sepuluh tahun yang lalu. Ya, hari ini 11 September 2011- sedekad yang lalu genap bangunan WTC yang menjadi mercu tanda New York dimakan dengan lahap oleh tentera yang masih menjadi misteri. Malah, kekejaman ini disandarkan kepada Osama Laden yang telah meninggalkan dunia baru-baru ini.

Sedekad yang lalu, saya berada di Tingkatan Empat; sekolah menengah agama. Tahun itu juga- saya amat berkesibukan kerana mewakili sekolah dalam pelbagai acara dan pertandingan. Ya, tahun yang melayakkan saya mendapat gelaran di peringkat daerah dan negeri.

Semua itu terakam dalam memori. Ya, setelah sepuluh tahun berlalu -apa sumbangan yang mampu saya lakukan? Saya kebodohan saat itu. Saya tidak tahu apa itu WTC dan terpaksa malah memaksa-maksa diri mengenali Pentagon, Bush, dan Osama yang memang mengujakan.

Terasa diri kerdil sangat. Dan, sementelah mendewasa di bumi gersang Al-Azhar, baharulah saya mengerti akan semua ini. Barulah saya tahu bahawa ini rupa-rupanya dunia. Dunia ini lahir dengan sebuah permainan yang dinamakan membaca.

Catatan saya banyak tertinggal tatkala sekolah menengah. Saya amat meninggalkan pengalaman-pengalaman sebagai salah seorang pelajar asrama yang ada kekuatan tanpa bimbingan.

Semua itu, saya dapat rasainya...

Perjalanan mengajar saya sebuah erti. Dan, dalam sedekad ini - malah menjadi tarikh keramat dan sejarah - saya perlu melakukan sesuatu.

Hal ehwal bandar Greece saya sudah tinggalkan hampir dua bulan yang lalu. Dan, kini saya bakal menempuh satu alam baru iaitu alam haji. Membawa diri mengembara di dalam lipatan sejarah hidup sebagai seorang hamba Allah pasti tidak sama membawa diri mengembara sebagai seorang pelajar.

Jika dahulu - saya bergelar pelajar; kali ini pengembaraannya lebih daripada seorang hamba kepada TuhanNya dan juga sebagai seorang wartawan dilokasi.

Dan, paling utama- pada tarikh ini juga- saya masih bergelar seorang suami tanpa isteri. Hahaha...


Ulasan

cik Nurul berkata…
seorang suami tanpa isteri... =)
Tarbus Merah berkata…
Makna itu amat mendalam...
Amay berkata…
Dapatkan buku saya yang bertajuk 'Siapa Kita 10 Tahun Lagi?' di pasaran.. Buku ini telah diterbitkan oleh Must Read Sdn Bhd pada Mei 2011.. Pelaburan anda cuma RM 19.90 sahaja!

Jangan lupa copy dan paste URL di bawah ini untuk LIKE LIKE LIKE page FB buku motivasi 'Siapa Kita 10 Tahun Lagi?' sekarang!

http://www.facebook.com/siapakita10tahunlagi

Catatan Popular