Ogos


LOGO ILMAM (Ikatan Lepasan Mahasiswa Al-Azhar Mesir) tiada kaitan dengan entri ini. Namun, beberapa hari lalu saya berbual dengan mantan Timbalan Setiausaha Agung PMRAM yang kini merupakan Penasihat PMRAM, Ustaz Abdul Malik Abdul Karim berkenaan perhimpunan besar-besaran mantan kepimpinan PMRAM.

Ya. Percaturannya, ramai kepimpinan PMRAM yang kini sudah berada di Malaysia. Ada juga yang pulang bercuti termasuk tiga orang mantan Presiden PMRAM yang terkini iaitu semenjak tahun 2006-2009.

Tentu meriah apabila 'kepala-kepala besar' ini disatukan. Tentu banyak perancangan yang akan disusun nanti untuk menyambut PMRAM yang berusia 80 tahun.

Jika mantan dapat berhimpun, ini bermakna usia 80 tahun PMRAM tidak sia-sia. Kita juga mampu meletakkannya sebagai salah satu program semi MEGA kepada ulangtahun PMRAM.

2
Ogos ini, setelah hampir setahun saya pulang; saya telah membuat keputusan. Ya. Moga-moga diberikan rezeki oleh Allah Taala. Saya akan menyambung pengajian dan pendidikan di peringkat Ijazah Sarjana. Tetapi, kemungkinan percaturannya berbeza dari kebiasaan. Saya menumpukan bidang Linguistik dan Bahasa.

Fikir saya, kita perlu memperbanyakkan tokoh bahasa lagi di negara kita Malaysia. Barangkali PTS juga memerlukan tokoh wibawa. Tentu juga satu masa apabila Akademi Latihan Penulis @ Penerbitan mampu dijadikan sebuah universiti; tentu sudah ada yang mengisinya.

Selagi hayat dua orang tokoh penting bahasa, iaitu Prof (E) Dr Abdullah Hassan dan Puan Ainon Mohd. masih ada, tentu juga 'tokoh rujukan' ini mampu membantu menyelesaikan pendidikan saya di dalam bidang Linguistik.

Tambahan :

Bulan Oktober nanti pelbagai seminar antarabangsa linguistik akan diadakan. Mohon maklumkan kepada saya, sekiranya Tuan-Tuan ada bertemu dengan program-program yang lain juga.

Apa itu fonetik, semantik, fonologi? Hanya orang linguistik yang memahaminya...:)


Ulasan

Tanpa Nama berkata…
Salam.

Sdr Syafiq,
Saya mengalu-alukan kedatangan sdr ke bidang linguistik dan bahasa.

Bidang linguistik dan bahasa 'pelbagai' sifatnya. Oleh itu, biasakan diri sdr dengan angka dan simbol, taakul dan psikologi, antropologi dan sosiologi dan banyak lagi. Benar, linguistik meruapakan bidang falsafah yang tercerap dalam semua bidang tersebut.

Jadi, selamat datang ke dunia saya dan bermain dengan bahasa!
Wassalam.
Tarbus Merah berkata…
Waalaikumsalam.

Puan Azizah,

Terima kasih di atas doa Puan itu. Saya sungguh kagum melihat seorang pegawai DBP yang selalu melihat perkembangan diri saya.

Terima kasih.

Wassalam.

Catatan Popular