Sakaratul Maut Berikan Anugerah

Sakaratul Maut Berikan Anugerah

PERSEMBAHAN PENTAS berjudul 'Sakaratul Maut' yang diadakan secara praktikal baru-baru ini menerima tuah apabila karya ini diberi penghormatan menerima Anugerah Persembahan Terbaik.

Sebagai pencetus idea, saya merasakan komitmen yang diberikan oleh pemain watak, Ema dan Rina di pentas persembahan memberikan gambaran bahawa teater Islam diterima umum.

Saya bergembira kerana saya berjaya mengetengahkan konsep persembahan Islami di dalam karya. Ada pihak juga yang memohon untuk saya mengarang bagi sambutan Maal Hijrah, Maulidur Rasul dan perayaan-perayaan Islam yang lain.

Pengarah ternama Rahman Adam (FFDM) telah memberi peluang untuk saya mengarang skrip pementasan yang bakal dihadiri oleh anak-anak yatim di negeri Melaka. Insya-Allah, saya sedang menyiapkan proses pengarangan untuk dipentaskan di sana.

Kisah atau idea 'Sakaratul Maut' tercipta selepas saya menunaikan solat Asar. Kisah ini berlatar belakang kehidupan akhir apabila ibu sudah berada di ambang sakaratul maut manakala Izrail datang ingin mencabut nyawa.

Salah seorang pelakon berkata kepada saya, "Ustaz, saya rasa betul-betul sedang menghadapi kehidupan sakaratul maut."

Penonton juga merasai gementar dan kerisauan tatkala pementasan itu dipersembahkan.


Ulasan

Puan Ainon Mohd. berkata…
Boleh juga dinovelkan menjadi novel tauhid....

Catatan Popular