Setulus Hati Buatmu Guru

Sebahagian pelajar tingkatan 1 yang pernah saya ajar di SMK BBU JB

16 MEI...

Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra-putri negara kita..

SAYA pernah menjadi guru. Saya pernah mendidik para pelajar. Tahun 2004 adalah tahun pertama saya ditugaskan sebagai seorang guru. Bermula Januari hingga bulan Mei saya mengajar pelajar darjah 1 dan 4. Sungguh ia sebuah memori yang akan tersimpan kejap di dalam diri.

Kali kedua saya menggalas tugas sebagai seorang guru pada tahun 2007. Bermula Julai hingga November. Sungguh kali ini berbeza. Saya berhadapan dengan pelajar kelas menengah. Saya mendidik pelajar tingkatan 1 dan 2.

Kini, saya 'pencen' daripada mendidik pelajar sekolah tetapi bertukar profesion mendidik warga emas. Barangkali mereka berusia 30-60 tahun. Mereka tidak mengaji di sekolah tetapi di surau.

Ada beberapa ketika soalan-soalan yang pelik bertamu di dinding telinga. Saya menyantuni setiap tutur bicara dan persoalan yang diberikan. Sesekali saya berkedut dahi mencari jawapan yang tepat untuk membeli soalan yang dijual tadi.

Menyedari cerita inilah, saya sungguh terkenangkan sejarah menjadi seorang guru sehingga lahir cerpen 'Hadiah untuk Ustaz' yang pernah terbit di Berita Minggu pada tahun 2008.

Terima kasih kepada semua guru yang mendidik saya semenjak dari sekolah tadika sehingga murabbi dan ulama di Universiti Al-Azhar, Kaherah.Ulasan

Catatan Popular