Rahsia Hari Pertama Di Bumi Mesir


Gambar ini adalah gambar pertama sewaktu saya menjejakkan kaki ke bumi Mesir. Dalam fikiran saya, peristiwa itu sudah lebih lima tahun berlalu. Sungguh saya tidak menyangka perjalanan dan tempoh permusafiran itu terlalu singkat dan cepat.

Mahu sahaja saya kembali menjadi seorang mahasiswa. Ramai orang berkata, kenangan sewaktu belajar adalah lebih menyeronokkan berbanding di dalam alam pekerjaan. Saya akui. Oleh sebab itu, cita-cita hanya satu. Mahu kembali ke Mesir dan berkelana di sana. Barangkali untuk mencari ilham yang masih tertangguh.

Saya akan menyimpan hasrat itu, insya-Allah. Saya tiba-tiba sedari, betapa Ustaz Hairul Nizam kini sudah lebih sepuluh tahun di Mesir. Tentu pengalaman beliau lebih banyak dan matang. Seronok beralaskan pengalaman. Juga yang saya sedari Ustaz Che-Ku yang masih di Mesir semenjak tahun 1980-an di sana.

Saya pernah mendengar Ustaz Che-Ku menceritakan kepada kami (kepimpinan PMRAM) peristiwa hitam yang berlaku di dalam PMRAM sewaktu sejarah PMRAM dihalau dari ARMA pada tahun 1992-1994 itu. Yang saya masih ingat adalah satu batu/papan yang bertulis (2212m) telah hilang sewaktu PMRAM dihalau dari ARMA.

Banyak harta PMRAM sebenarnya telah hilang semasa proses perpindahan pejabat PMRAM daripada bangunan ARMA ke pejabat di Masakin Othman, Hayyu Sabie, Kaherah.

Namun, sehingga kini, saya masih sempat lagi menduduki kerusi dan meja PMRAM yang ada cop 'HAK KERAJAAN MALAYSIA' kerana pada waktu itu barang-barang PMRAM semuanya dicop dengan perkataan-perkataan itu.

Sejarah itu harus dibela. Saya berkeyakinan bahawa PMRAM akan 'menang' jika kita bawa undang-undang ini ke mahkamah. Tetapi bagi saya PMRAM berpendirian bahawa, "buat apa bergaduh dengan kerajaan Malaysia. Jika mereka kalah, tentu malu besar mereka kerana terpaksa tersingkir macam pelajar-pelajar Akademi Fantasia." (ketawa kecil..)

Apapun, berbalik kepada cerita asal tadi bahawa, hari pertama di Mesir itu banyak nostalgianya.

Saya tiba di Mesir pada bulan Ramadan. Saya meninggalkan Mesir juga pada bulan Ramadan. Moga ada keberkatannya...


Ulasan

Catatan Popular