Istiqamah Dalam Perjuangan


SAYA FIKIR tidak perlu menceritakan detik-detik saya diperkenalkan dengan dunia perjuangan. Yang pasti, ada teman-teman yang menghormati pendirian saya untuk terus berada di dalam alam perjuangan.

Sabar sahabat-sahabat sekalian,

Saya belum menuju ke alam baqa. Maka saya tidak layak dilabel sebagai insan yang boleh dikagumi. Saya belum pernah menerima wang berjumlah jutaan ringgit di hadapan saya. Baru-baru ini saya menyelesaikan pembacaan novel 'Weil China' yang pernah diterbitkan oleh PMRAM.

Saya kagum dengan sikap yang ditunjukkan oleh Qan yang terus istiqamah sebagai seorang Islam dan tidak goyah di dalam prinsip dan perjuangan yang ditempuhinya.

Benar. Hari ini kalian mampu berbicara tentang istiqamahnya saya dalam dunia perjuangan menegakkan agama Islam sebagai agama Tuhan yang paing mulia. Namun, seperti yang saya lakarkan di atas bahawa saya belum lagi dihidangkan dengan sejumlah wang untuk 'melompat'.

Sejujurnya, di hati kecil ini saya sandarkan kepada istiqamah dalam kefahaman. Bukan mudah untuk memudahkan insan seperti saya. Bukan mudah memberikan kefahaman kepada saya lebih-lebih lagi saya seorang yang terlalu degil khusus semasa di dalam kepimpinan PMRAM lagi.

Bicaralah kepada HEWI PMRAM semasa sesi yang lalu. Berapa ramai di antara mereka yang banyak kali melihat 'angin' saya sentiasa berada di puncak. Berapa ramai di antara mereka yang telah melihat 'perangai' saya di dalam kepimpinan.

Barangkali ada yang terguris. Semua itu adalah kenangan yang tidak pernah saya lupakan.

Ada teman yang mencadangkan saya mengarang sebuah novel perjuangan yang ada kaitan dengan saya berdasarkan pengalaman peribadi. Entahlah... novel yang sepatutnya disiapkan juga belum disiapkan...

Saya mahu masuk kelas drama pula...Ulasan

Puan Ainon Mohd. berkata…
Masuk kelas drama di mana, tuan?

(Dulu - 1973 - saya pernah menang anugerah pelakon bakat baru terbaik dari Majlis Drama Malaysia.)
Tarbus Merah berkata…
Ops! Tertinggal perkataan skrip drama Puan.

:)
Izzah Al-Maliziyyah berkata…
Jadi pejuang, jangan jadi petualang. Moga tsabat dan tidak gugah. Gagah dan jangan sesekali bermegah~

Catatan Popular