Dari Meja Editor

Di pejabat editorial


IZINKAN saya menulis bicara dari meja editor ini dengan tulisan mata duitan. Ya! Bukankah kerana duit juga merupakan motivasi kepada kita untuk mengarang.

Saya seorang editor. Saya pernah mengarang cerpen, puisi namun masih belum menerbitkan sebuah novel (dalam proses, insya-Allah).

Tahukah kita bahawa ada penulis di Malaysia ini yang hidupnya dengan royalti buku? Ada juga yang membeli rumah dan membayar duit kereta dengan wang cash.

Gembira bukan? Di PTS juga kita sudah menghasilkan produk yang royalti melebihi RM 100,000 setahun.

Wah! Benarkah ada penulis yang mampu memperoleh melebihi angka sedemikian? Bayangkan anda seorang kakitangan bekerja sepenuh masa di pejabat. Gaji anda sebulan RM 4,000. Untuk dua belas bulan (setahun) gaji anda hanya RM 48,000.

Alahai, tidak cukup hendak membeli kereta secara tunai. Oleh yang demikian, simpanlah niat mulai hari ini untuk mengarang dengan lebih efisien. Simpanlah azam untuk mengarang buku fiksyen (novel) untuk membantu anak bangsa.

Saya akan berbicara realiti yang berlaku di dalam syarikat PTS. Jumlah cetakan novel bagi remaja yang dahulunya dicetak sebanyak 3,000 naskhah, kini sudah berubah kepada angka 10,000 naskhah.

Satu jumlah yang tidak disangka bukan? Ada juga sesetengah novel remaja yang dicetak sehingga 15,000 naskhah.

Mari kita hitung berapa jumlah royalti yang kita peroleh sekiranya buku kita terjual di pasaran. (Mengikut kaedah PTS).

7% X (harga buku) X (jumlah buku terjual di pasaran) = royalti

7% X RM13.00 X 3000 = RM 2,730.00Saya akan membicarakan lagi berkenaan dunia editor yang sebenarnya memberikan cabaran sebenar kepada diri saya sendiri.

Tuan/ Puan yang ingin menulis khusus pembangunan karya fiksyen remaja bagi lelaki bolehlah berhubung dengan saya melalui emel.

Kita akan membimbing Tuan/Puan mengarang berdasarkan Teknik Surah Yusof yang sangat ideal dan mudah untuk dilakukan.

Saya yakin bahawa 2 minggu sahaja, sebuah karya novel remaja akan lahir menggunakan teknik ini.


Ulasan

Catatan Popular