Asas Lakonan

Iqwan dan Cikgu Rosli

BARANGKALI kalian pernah menonton Cikgu Rosli (dalam gambar di atas) berlakon di TV. Alhamdulillah, saya sendiri dapat menuntut ilmu lakonan daripada cikgu Rosli. Semalam, buat kali pertama saya bersama anak murid cikgu Rosli didedahkan dengan asas lakonan teater dan TV.

Yang paling menakjubkan saya adalah Iqwan (anak cikgu Rosli). Apabila beliau diberikan satu watak, beliau memberikan penghayatan 100%. Terpukau saya tiba-tiba kerana Iqwan yang daripada biasa-biasa sahaja, bertukar menjadi luar biasa apabila menangis secara 'real' apabila watak yang dipegang mengkehendaki beliau menangis.

Wow! Baru saya dapat tahu bahawa pelakon yang berlakon di TV sebenarnya real. Maksudnya ketika mereka menangis, tangisan yang dikeluarkan itu adalah tangisan sebenar. Memang pengalaman kali pertama berhadapan dengan orang-orang TV memang menakjubkan.

Pengalaman malam tadi banyak memberikan saya ilmu yang baharu. Kami dapat bersama ayah kepada cikgu Rosli yang juga merupakan pengarah TV.

Ayah cikgu Rosli yang kami panggil Uncle Rahman sudah melahirkan berpuluh-puluh orang pelakon. Di antaranya, Arash Mohd, Hani Mohsin, dan ramai lagi yang sudah terkenal. Beliau menceritakan setiap seorang daripada pelakon di bawah bimbingan beliau.

Sungguh ia adalah sebuah pengalaman.

Tambahan :

Pengarah memaklumkan kepada saya, "Jika kamu ingin watak 'ustaz' dan orang-orang baik pun boleh maklumkan kepada saya. Saya tiada masalah. Watak kita boleh sesuaikan dengan orang."

Orang dramatis panggil saya 'ustaz' termasuk cikgu Rosli...


Ulasan

Catatan Popular