PTS, Editor & Sastera

PTS, Editor dan Sastera. Tahukah saudara bahawa saya tidak tersalah masuk laluan dan kehidupan realiti yang sebenar. Oleh kerana saya memahami pencapaian dan kekuatan saya sebagai seorang graduan, saya adalah insan yang amat bersyukur diberi anugerah ini.

Gambar di atas diambil sempena kad Hari Raya Aidilfitri yang lalu. Pada waktu itu saya masih belum menyertai Kumpulan Syarikat PTS lagi. Tahukah saudara bahawa saya merasakan amat seronok bekerja di bawah syarikat ini. Ya. Saya pernah bertugas sebagai seorang guru kerajaan tetapi ukhuwah bersama rakan sekerja tidak sehebat bekerja di bawah syarikat 'perjuangan' ini.

Kumpulan PTS sudah bergerak pantas. Kini kakitangannya melebihi 70 orang. Semua anggota dan kakitangannya orang Melayu-Islam. Hanya seorang sahaja kakitangan berketurunan India (pembantu am).

Apabila menyebut editor pastinya tidak akan terkeluar daripada dunia penerbitan dan penulisan. Ya, seorang editor menguruskan hal ehwal penulisan dan penerbitan.

Baru-baru ini ketika saya menyertai Sayembara Deklamasi Puisi, seorang pemuda mengatakan, 'Mengapa saudara tidak ke bahagian akhbar?' Saya tidak memberikan apa-apa jawapan, sedang dalam jiwa berkata : 'Saya amat selesa di sini Tuan!'

Ketiga-tiga elemen ini bergerak seiring. PTS, editor dan sastera. Tahukah kalian, saya berada di bawah PTS Fortuna. Saya ingin berkongsi sesuatu tentang PTS. Di bawah pentadbiran editorial, kita ada lima anak syarikat. Setiap satu mempunyai misi dan visi masing-masing.

PTS Millenia menguruskan buku-buku popular dan motivasi.

PTS Islamika menguruskan buku-buku agama.

PTS Professional menguruskan buku-buku bisnes dan pengurusan.

PTS One menguruskan buku-buku untuk kanak-kanak.

PTS Litera menguruskan buku-buku sastera Islam.

PTS Fortuna menguruskan buku-buku sastera jantan.

Saya dan Tuan Nazri M Annuar yang menguruskan PTS Fortuna. Ya, kami berdua sahaja. Barangkali menjalankan tugas berdua tidak sehebat seperti anak-anak syarikat yang lain. Mereka punyai lebih daripada 3 orang editor. Tetapi, itu bukan penghalangnya. Yang paling utama, bekerja!

Saudara sidang pembaca yang budiman,

Hari ini hari pertama saya bermesyuarat. Ya, sudah lebih satu bulan saya tidak menghadiri mesyuarat. Kali terakhir barangkali mesyuarat bersama PMRAM di Mesir.

Jika dahulu saya 'orang besar' dalam mesyuarat, kini saya kembali semula kepada kecil. Orang yang paling kecil, paling muda. Itulah dunia baharu. Saya diberi peluang bersama rakan-rakan daripada Persatuan Penulis Nasional Malaysia (PENA) untuk menyertai jawatankuasa program Perhimpunan Penyair Nusantara yang akan diadakan pada 20 hingga 22 November nanti.

Program tersebut akan diadakan di Dewan Bahasa & Pustaka. Majlis akan dirasmikan oleh Datuk Haji Termuzi selaku Ketua Pengarah, Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia. Majlis penutup pula dijangka akan dirasmikan oleh Datuk Johan Jaafar selaku Pengerusi Lembaga Pengelola DBP. Apabila bekerja dengan orang-orang kanan kerajaan ini, kita juga harus ada pendirian tersendiri.

Teman-teman yang ingin menyertai amatlah digalakkan menghubungi saya dengan kadar segera. Hanya RM 20 sahaja!

Tambahan :

1. Pagi tadi, saya bersama pelajar sekolah di negeri Selangor (Shah Alam) sempena Majlis Baca Cerpen Dr Othman Puteh di Perpustakaan Raja Uda, Shah Alam. Apabila saya memperkenalkan diri dan menyatakan saya daripada Universiti Al-Azhar, semua pelajar bertepuk tangan. (Saya fikir mereka amat kagum dengan mahasiswa Al-Azhar yang terjun ke dalam dunia sastera :)

2. Minggu hadapan saya dijemput oleh Cikgu Shamsuddin Othman (Pensyarah UPM) untuk ke Bengkel Puisi di Biro Tatanegara pula.

3. Orang-orang kanan PENA berada di dalam mesyuarat tersebut. Saya amat kerdil dalam mesyuarat bersama PENA.

4. Hari ini kali pertama saya bertemu dengan Saudara Ali Bukhari Amir di Rumah PENA. Saudara Ali adalah orang kuat Akhbar Harakah.

Ulasan

Puan Ainon Mohd. berkata…
Wah! Sayap tuan sangat cepat melebar....
Tarbus Merah berkata…
Puan, saya masih tidak menggunakan sayap.

Catatan Popular