PMRAM Perlu Ucapkan Terima Kasih Kepada JPMK


Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) perlu mengucapkan jutaan terima kasih kepada Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah (JPMK) kerana berjaya menggagalkan program yang sepatutnya diadakan di Dewan Utama, Al-Azhar Conference Centre (ACC) Kaherah.

PMRAM perlu mengetahui bahawa sekiranya program ini tetap dilaksanakan di ACC, barangkali program ini tidak semeriah yang disangka. Saya melihat daripada komentar Saudara Akhmal Ali di blog Saudara Hairul Nizam. Beliau berkata,

Tahniah buat PMRAM dengan majlis ini. Kalau tiada ujian, rasanya tak rasa manisnya perjuangan. Luruh air mata melihat gambar-gambar program kutub sittah di Asrama Johor.

Kalau di ACC dengan keselesaan maybe biasa sahaja ana lihat. Allah hantar JPMK kat Mesir sebagai ujian kita. Kita terima dengan redha. Mereka halang pun mereka tak dapat apa.

Sebenarnya pada saya, JPMK yang menjadi ancaman kepada PMRAM sebenarnya adalah anugerah besar kepada mahasiswa.

Hidup dalam berjuang wajib ada cabaran dan rintangan. Jika tidak barangkali kita akan duduk selesa. Sebab itu apabila PMRAM menerima cabaran daripada JPMK, sepatutnya kita berbangga kerana masih ramai lagi yang dengki pada kita. Masih ramai lagi yang mahu melihat PMRAM jatuh. Apabila dikenangkan kembali dunia perjuangan yang telah ditarbiah dalam PMRAM, memang mengharukan.

Apa juga yang telah berlaku adalah anugerah yang besar. Tahniah kepada penganjur dan PMRAM. Kita berbangga kerana mempunyai seorang pegawai yang panjang akalnya.

Saya fikir barangkali Dr. Jamil 'hanya menurut perintah' pihak atasan. Oleh hal yang demikian, saya sememangnya merasakan bahawa Dr. Jamil juga tidak lena tidur menerima kritikan daripada pihak atasan. Dr. Jamil sememangnya telah menerima arahan untuk menjatuhkan PMRAM. Oleh kerana itu adalah bentuk arahan, beliau 'terpaksa' laksanakan.

Semua orang terima tekanan. Tetapi tekanan kerana dasar politik adalah amat buruk! Kita kecewa kerana beliau amat gerun dengan 'orang-orang atasan' yang bersifat politik.

Adakah Menteri mahu berbincang dengan 'kami'? Saya minta Dato' Saifuddin Abdullah selaku Timbalan Menteri Pengajian Tinggi berbincang isu ini!Ulasan

Catatan Popular