Langkah Panjang

APABILA tinggal di Bandar Metropolitan, kaki saya bergerak jauh. Semalam (Jumaat) saya turun ke gelanggang puisi buat kali pertama. Saudara Amran menyuakan saya sebuah buku puisi lantas meminta saya mendeklamasikannya pada malam itu. Saya menolak pelawaan. :) Fikir saya, insya-Allah pentas puisi bulan November nanti saya akan berdeklamasi pula.

PENA (Persatuan Penulis Nasional Malaysia) mengadakan program santai membaca puisi di Rumah PENA pada setiap bulan. Program ini semata-mata memperakukan bahawa dunia puisi dan sastera tidak akan tenggelam lenyap dan sepi.

Malam tadi kali pertama saya bertemu dengan 'otai' sastera dan puisi Malaysia. Saudara Siso Kopratasa ada, Dr. Arbak Othman ada, Saudara Ramli Daeng Akil ada, Saudara Shukri Abdullah ada, Saudara SM Zakir ada, Saudara Rahimidin Zahari ada, Saudara Khalid Saleh(sutradara Melayu terkenal), Saudara Saifullizan Yahaya (DBP), Saudara Nazmi Yaakub (Berita Harian), Saudara Rozlan Mohamed Noor (Utusan Malaysia), dan tidak ketinggalan Dr. Victor (Russia) yang berkebolehan bertutur di dalam bahasa Melayu turut memeriahkan majlis pada malam tadi.

Tiga orang pegawai polis dari Bukit Aman juga dijemput memeriahkan majlis.

Selepas pulang dari program di Rumah PENA, kami santai bersama penyair dan penggemar puisi di kedai kopi belakang Dewan Bahasa dan Pustaka. Banyak juga cadangan yang bernas yang diutarakan oleh Saudara Lutfi Ishak di samping Saudara Saifullizan Yahya (DBP) yang merupakan otai besar di dalam Jabatan Sastera Tradisional, DBP.

Pengalaman yang sedikit ini menyedarkan saya bahawa saya masih terlalu jauh jika mahu dibandingkan dengan insan yang saya temui pada malam tadi. Selepas ini saya akan menyertai PENA dengan membantu angkatan penulis negara ini yang perlu dibangunkan oleh generasi muda.


Ulasan

Puan Ainon Mohd. berkata…
Wah! Sungguh positif sikap tuan dalam menjalin hubungan dengan otai-otai sastera Melayu....
rahmahmokhtaruddin berkata…
bagusnya! teruskan dengan semangat macam ni selalu..

Catatan Popular