Kutub Sittah : PMRAM Perlu Catatkan Dalam Sejarah

Mufti Kerajaan Mesir

PMRAM adalah sebuah khazanah yang perlu dipertahankan. Oleh hal yang demikian, Program Majlis Pembacaan Hadis Sahih Bukhari yang dihadiri oleh Mufti Kerajaan Mesir, Al-Alamah Syeikh Dr Ali Jum'ah semestinya dicatat dalam sejarah PMRAM dan dijadikan panduan kepada generasi PMRAM pada masa akan datang.

Sepanjang saya menjadi Setiausaha Agung PMRAM barangkali hanya 10% sahaja sejarah PMRAM yang sempat saya khatami. Yang lain, tidak dapat saya menyusunnya. Moga-moga Saudara Adlan yang kini menjawat jawatan itu meneruskan perjuangan memahami dasar dan misi PMRAM sebagai sebuah persatuan kebajikan anak-anak Melayu di Mesir.

Tahniah kepada Adlan dan semua tenaga penggerak program. Sepanjang saya menjawat pentadbiran PMRAM, saya amat terharu dengan ahli PMRAM yang komited melaksanakan tugas. Saya dapat merasakan bahawa ahli PMRAM yang bekerja semuanya ikhlas kerana Allah. PMRAM tidak membayar kalian dengan sepuluh sen pun. Berbeza dengan pihak 'itu', ramai yang bekerja dengan mereka kerana ingin selesa bergaji selepas menjalankan tugas.

Tidak mengapa. Itulah perjuangan. Perjuangan bukan dengan harta sebenarnya. Perjuangan lahir daripada keikhlasan diri dan hati. Tahniah.

Sebenarnya jikalau saya mengulang kembali peristiwa silam, teringat lagi. Pada peringkat awal program ini, Saudara Adlan bukanlah sebagai Pengarah Program. Tetapi mesyuarat demi mesyuarat diadakan dan nama Adlan yang menjadi pilihan. Tidak mengapa. Bukan kita taklifkan. Allah yang tentukan pilihannya. Tahniah sekali lagi.

Selepas ini saya tidak lagi akan berbicara berkenaan isu ini. Tujuan saya mengarang pun kerana satu perkara. Mahu membuka mata kuyu pihak pentadbiran JPMK yang bersifat politik dan kepentingan semata-mata. Mahu menyedarkan mereka bahawa bekerja bukan kerana mahu menunjuk siapa yang Maha Hebat. Tetapi mahu mengajak sama-sama kita berubah ke arah kebaikan. Ya! Jika JPMK masih bersifat sedemikian, percayalah sehingga akhirat, kalian adalah pemusnah mahasiswa agama yang diharap-harapkan oleh negara.

Tambahan :

Saya menerima pelbagai laporan memohon agar JPMK membersihkan nama PMRAM yang sudah dicalarkan oleh tangan mereka sendiri.

Ulasan

Catatan Popular