Kepimpinan PMRAM : Ke Mana Mereka Selepas Belajar?

Kepimpinan PMRAM 2008

GENERASI awal seperti kepimpinan saya tahun 2006, 2007 dan 2008 sudah ada yang bekerjaya. Mereka menempatkan diri mereka di pelbagai sektor. Ada yang di bawah pentadbiran kerajaan dan swasta. Masing-masing membawa hala tuju masing-masing di dalam perancangan memacu pertumbuhan modal insan negara dan hidup di dalam alam masing-masing.
Seringkali, kepimpinan PMRAM akan menjadi makanan malahan bicara sesetengah pihak, "Ke mana mereka akan pergi selepas tamat belajar", "Adakah ruang untuk mereka berkhidmat dengan kerajaan", dan bermacam-macam situasi yang menjadi perbahasan.
Malah, daripada sumber yang diperoleh, apabila kepimpinan PMRAM berada di dalam sektor kerajaan, ada sesetengah pihak menjadikan isu besar. Ini dan itu. Ada yang beranggapan kepimpinan PMRAM 'haram' berada di dalam sektor kerajaan kerana mereka bukan menolak kerajaan, tetapi mempersendakan pihak pemerintah ketika berada di Mesir.
Bagi saya tanggapan negatif itu hanya akan memendekkan akal mereka.
Sejujurnya, teman-teman saya yang sudah pulang mempunyai kerjaya masing-masing. Di bawah ini disenaraikan sebahagian sektor yang diisi oleh teman-teman saya.
1. Mohamad Hud Salleh Huddin - Bank Negara Malaysia (kepimpinan tahun 2006, 2007)
2. Mohd Nazim Md Noor - Pensyarah di Institut Pengajian Tinggi Islam Perlis juga sebagai usahawan di Al-Hira Learning (kepimpinan tahun 2006, 2007)
3. Abdul Fatah Jaafar - Pegawai di pejabat kerajaan negeri Kelantan Darul Naim (kepimpinan tahun 2005, 2006)
4. Nabil Ahmad - Pegawai Hal Ehwal Islam di JAKIM, pengacara rancangan Jemputan Umrah Astro dan perantara Forum Perdana Ehwal Islam RTM (kepimpinan tahun 2004,2005, 2006)
5. Mohd Fadzlah Abd Rashid - Penolong Pegawai di Darul Quran, JAKIM (kepimpinan tahun 2006, 2007)
6. Mohd Hafiz Mansor - Pegawai Hal Ehwal Islam di Jabatan Mufti Johor (kepimpinan tahun 2004,2005,2006)
Bagi saya, ke mana mereka dihantar dan berkhidmat mereka adalah aset penting negara. Tahniah.
Saya, ke mana?

Ulasan

Ibnu Ali berkata…
Markaz PAS Pulai. Aktivis PAS Sepenuh masa. huhu
Unknown berkata…
mantap2 semuanya...

Catatan Popular