Kerajaan Perpaduan : PAS Hampir Rebah

ISU dan gagasan kerajaan perpaduan yang diilhamkan oleh Presiden PAS, Tuan Guru Dato' Seri Haji Abdul Hadi bin Awang hampir rebah apabila gagasannya itu ditolak mentah-mentah oleh Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Seri Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini.

Kenyataan Nik Aziz yang menganggap Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasaruddin Mat Isa sebagai sampah merupakan 'kalam panas' yang seharusnya diberikan perhatian serius oleh seluruh kepimpinan parti.

Kecelaruan ini hanya mendatangkan kesan negatif kepada PAS yang sudah dianggap parti Islam yang mampu diterima oleh rakyat. Pandangan terhadap kerajaan perpaduan ini seharusnya diperjelaskan dengan semasak-masaknya kepada semua ahli agar kepincangan ini tidak akan bernanah di dalam kepimpinan PAS.

Melihat daripada fenomena yang sedang berlaku di dalam beberapa hari ini, PAS bakal menerima kecaman hebat daripada musuh tradisi (pihak lawan) dan mereka akan menganggap bahawa parti sedang berpecah.

Kesilapan besar yang menjadi polemik di dalam PAS adalah gagasan yang cuba dilakukan itu tidak sampai ke puncak dan noktahnya. Oleh yang demikian, pandangan ini benar-benar merencatkan pemikiran semua tokoh baik ulama mahupun profesional yang sedang berasak-asak memikirkan masa depan PAS yang kian rebah.

Sebagai pemerhati, adalah wajar isu kerajaan perpaduan yang sedang dipermainkan oleh UMNO dan Barisan Nasional ini tidak lagi dibicarakan oleh mana-mana pemimpin di dalam PAS. Sesungguhnya UMNO yang sememangnya licik di dalam mengkorupsikan beberapa isu sedang bertepuk tangan melihat pertikaman yang sedang berpencak di dalam PAS sendiri.

Sudah sampai masanya, Presiden PAS menjelaskan kepada semua ahli parti apakah maksud sebenar kerajaan perpaduan yang diilhamkannya itu.

Memahami frasa dan fakta Naib Presiden PAS, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man, 'kerajaan perpaduan' adalah semata-mata perkongsian idea bagi membentuk kerajaan yang harmoni bukannya PAS masuk UMNO.

Dikatakan bahawa hasrat kerajaan perpaduan hanyalah semata-mata memperjuangkan isu-isu politik tanah air temasuk pilihanraya yang bersih, penghapusan ISA dan beberapa agenda terkini yang sedang bercelaru di dalam negara.


Ulasan

Catatan Popular