Masjid Al-Azhar : Pusat Pendidikan Awal di Mesir

Gambar ini dirakam ketika saya selesai solat Jumaat di Masjid Al-Azhar, minggu lalu.

Masjid Al-Azhar merupakan salah sebuah pusat pendidikan terawal di bumi Mesir. Sama ada ilmu fekah, tauhid, hadis, quran, dan pelbagai ilmu lagi dimulakan di kawasan ini.

Mengikut catatan sejarah, masjid ini telah didirikan pada zaman kerajaan Fatimiyah selama dua tahun. Proses pembinaan terjadi selepas kerajaan Fatimiyah dapat menakluk Mesir. Oleh yang demikian, Jeneral Jawhar Al-Saqili telah mengarahkan untuk membina masjid ini bagi menjadikan pusat ibadah kepada tentera Jawhar Al-Saqili yang bermazhab Syiah Ismailiyah.

Masjid ini juga dianggap sebagai masjid Syiah pertama pernah dibina di Mesir dan menjadi keagungan daulah Fatimiyah pada ketika itu.

Apakah benar unsur Syiah menjadi asas di dalam pendidikan awal di Masjid Al-Azhar? Bagaimana datangnya fahaman Ahli Sunnah selepas itu? Ya. Mengikut catatan sejarah juga, asalnya, pendidikan awal masjid ini dipelopori oleh pengikut mazhab Syiah, namun selepas kedatangan Salahuddin Al-Ayubi yang telah berjaya menumbangkan kerajaan Fatimiyah pada tahun 566H bersamaan 1171M akhirnya institusi pengajian Sunni telah dapat dijalankan.

Catatan ini diubahsuai daripada pembacaan saya terhadap satu kes kajian Abd. Wahid Jais yang berjudul Interaksi Malaysia-Mesir dari Perspektif Tamadun. Beliau adalah pensyarah Universiti Malaya.


Ulasan

Catatan Popular