Surat Untuk Badan Pengurus (3)

Teman Badan Pengurus tahun 2007

Kehadapan sahabat Badan Pengurus yang berbahagia,

Sesungguhnya adalah menjadi tidak adil ketika saya menyatakan bahawa saya 'rela' meninggalkan PMRAM di dalam keadaan PMRAM masih memerlukan tenaga saya. Sebab itu, luka lara itu saya simpan sehingga tarikh keramat ini.

Hari ini (23 Mac 2009), merakamkan tarikh keramat bahawa saya bakal meninggalkan dunia bersama kalian hanya beberapa hari sahaja. Jika dihitung tidak sampai daripada seminggu daripada hari ini.

Namun, perancangan Tuhan saya galas dengan sebaiknya. Bermula dengan 'sebak' saya bertemu dengan calon kepimpinan PMRAM awal Mac yang lalu, kemudian disusuli dengan tangisan adik saya di dalam program Kolokium Fikir, kemudian penyaksian terhadap suara rindu di dalam jiwa daripada abang kita di dalam perjumpaan terakhir pada hari Jumaat lalu, semuanya menyatakan ada rindu yang masih berputik.

Terakhir kali, kita sama-sama menyaksikan bahawa PMRAM yang digalas ini tidak mampu dibeban lagi oleh seorang 'abang senior' kita yang mempertahankan PMRAM semenjak 79 tahun lamanya.

Pada 11 April ini, kita akan menyambut ulang tahun PMRAM yang ke 79, namun apakah nanti kejayaan dan senyuman mulia yang kita akan ukir atau sebaliknya menjadi tekanan buat diri.

Badan Pengurus yang dikasihi,

Pelbagai ragam yang boleh dikongsi dan pelbagai ceritera yang saya tidak dapat luahkan semenjak kali pertama menjejaki kampus PMRAM. Bermula 15 Mac 2006 sehingga 25 Mac 2009 merupakan satu tempoh masa yang panjang saya menjiwai PMRAM. Justeru, adalah menjadi tidak waras jika saya menyatakan bahawa amat tidak menyayangi dan menghargai jasa yang PMRAM telah beri pinjam pada saya selama ini.

Badan Pengurus yang berbahagia,

Kita akan duduk di dalam arena berbeza. Kalian akan berada di puncak, sedang saya akan duduk di bawah. Lakukanlah tugas kalian dengan sebaiknya. Saya mendoakan agar kalian akan sentiasa mengingati setiap tanggungjawab dan amanah yang terpundak itu dengan sebaiknya.

Untuk seorang teman saya (bakal calon Setiausaha Agung), ada sesuatu yang saya perlu nyatakan. Namun, belum tiba saat dan waktunya untuk perkara itu diluahkan. Andai sudah menjadi pilihan, selepas sahaja muktamar bersidang saya akan lampirkan di atas nama surat-surat untukmu...itu.

Akhir kalam... saya mahu terbang jauh buat selamanya. :(

Wassalam.

Yang merindui kalian,
Tarbus Merah

Ulasan

Catatan Popular