GERAK USAHAWAN MESIR : Tercapaikah objektif?

Penulis di hadapan CICC

Teman penulis yang bersama di CICC (Saudara Adlan Mokhtaruddin)

Di tengah (Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi)

Dari kiri : Adlan, Muizz, Khairul Anuar, Prof. Dr. Fauzi (KPT), Penulis, Hj Ibrahim (KPT), dan Dr. Jamil (Pengarah MSD Cairo)


GERAK USAHAWAN MESIR 2008 : Tercapaikah Objektif?
Catatan Kembara
Syafiq Zulakifli

Lebih daripada 15 buah agensi terlibat di dalam Gerak Usahawan Mesir 2008 yang diadakan di Cairo International Conference Centre (CICC). Dewan besar yang mampu memuatkan hampir 4,000 orang mahasiswa ini sekali lagi dikunjungi oleh agensi kerajaan di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi Malaysia bersama-sama Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia.

Pada tanggapan saya, tahun lalu, Middle East Career Carnival (MECC) atau dalam bahasa ibundanya Karnival Kerjaya Timur Tengah yang diadakan di tempat yang sama lebih meriah. Ini kerana program tersebut dihadiri oleh Perdana Menteri Malaysia sendiri, YAB Dato’ Seri Abdullah Haji Ahmad Badawi.

Ini diakui sendiri oleh Sekretariat Penganjur kepada Gerak Usahawan Mesir ini kerana menyandarkan bahawa program ini hanyalah dirasmikan oleh YB Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Dato’ Saifuddin Abdullah.

Mengapa hal ini terjadi?

Desas desus yang diterima daripada beberapa pihak menyatakan bahawa program yang diadakan ini ‘tidak cocok masa’ atau boleh sahaja disandarkan bahawa rata-rata mahasiswa kita kurang berminat di dalam sektor usahawan.

Kajian Pengesanan Graduan IPTA 2006 sahaja membuktikan bahawa hanya lima peratus sahaja graduan yang telah menamatkan pengajian mereka di peringkat ijazah pertama berkecimpung di dalam medan usahawan ini.

Selama dua hari saya menempatkan diri di dalam program ini. Lebih daripada 20 buah tapak pameran disediakan untuk para pengunjung menikmati kemudahan dan bertukar-tukar pandangan dengan sekretariat. Di antara mereka yang terlibat adalah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi sendiri, KPT, Majlis Amanah Rakyat (MARA),Giat MARA, Suruhanjaya Koperasi Malaysia, SME Bank, Perbadanan Nasional Berhad, Yayasan TEKUN Nasional, Suruhanjaya Syarikat Malaysia, Multimedia Development Corporation Sdn Bhd, Time Engineering Berhad dan bermacam-macam lagi.

Selain daripada itu, muncul usahawan-usahawan bumiputera yang dibawa bersama di dalam pameran tersebut. Di antaranya, syarikat berdasarkan produk kecantikan, produk pelancongan, produk makanan dan minuman, produk telekomunikasi, produk pendidikan, produk konsultansi, dan produk berasaskan keperluan peribadi.

Semua usahawan-usahawan yang hadir telah memberikan pendedahan kepada pengunjung berkenaan pengalaman dan perkongsian hidup menjadi usahawan sehingga bagaimana sestuatu produk yang masih ‘baharu’ dapat dipasarkan dengan segera.

Hasil daripada pemerhatian ini, ada beberapa perkara yang saya mampu buat kesimpulan :-

Pertama : Hanya 10% mahasiswa Malaysia di bumi Mesir berminat menceburi bidang usahawan (berdasarkan pemerhatian yang dilihat kerana hanya lebih kurang 1,000 orang sahaja yang menghadiri meja perasmian)

Kedua : Pengiklanan dan promosi program tidak dijalankan dengan sempurna kerana terdapat pihak-pihak yang ‘mengkesampingkan’ program ini. (Hasil pemerhatian daripada program bersama YB Timbalan Menteri di Dataran Hayyu Asyir hanya 50 orang sahaja mendengar YB Dato’ berucap)

Ketiga : Pelajar lebih sibuk menumpukan kerja mereka di rumah atau kelas-kelas tutorial di asrama kerana peperiksaan akan menjelma tidak lama lagi.

Keempat : Tiada ‘momentum’ khas yang boleh dilakukan untuk menarik minat mahasiswa menyertai program ini.

Kelima : Minda mahasiswa kita sudah berubah selepas perubahan pasca pilihanraya ke dua belas baru-baru ini.

Keenam : Agenda ‘Ketuanan Melayu’ yang kaitkan (ingin membantu bumiputera menceburi bidang keusahawanan) tidak lagi releven digunakan kerana hidup bukan untuk orang Melayu tetapi untuk Islam (walaupun saya di antara orang lantang memperjuangkan bahasa Melayu)
Diari 2 Disember 2008

Saya bersama-sama kepimpinan PMRAM dijemput bertukar-tukar pandangan (majlis mesyuarat tertutup) dengan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia sempena kedatangan mereka ke bumi Mesir di dalam program Gerak Usahawan Mesir 2008.

Pelbagai agenda yang diperbincangkan bersama pihak KPT. Di antaranya, isu pendidikan mahasiswa, isu melahirkan modal insan, isu keselamatan mahasiswa kita di Mesir dan bermacam-macam lagi.

Terima kasih kepada KPT yang sudi bertemu dengan kami.

Ulasan

Catatan Popular