APABILA KULIAH TELAH BERMULA

Apabila kuliah telah bermula, tugas sebagai seorang mahasiswa perlu dilaksanakan. Sebahagian kitab pengajian tahun akhir ini saya telah 'menjamah'. Barangkali beratur di tingkat empat, bangunan Syariah, Universiti Al-Azhar, sudah menjadi kelaziman. Semenjak bergelar mahasiswa Al-Azhar dari tahun pertama lagi, pengalaman beratur panjang dengan sesekali dihimpit oleh Arab sudah ralit. Namun, saya gagahkan juga. Kadang-kadang teman seangkatan sebagai 'mangsa' membelikan buku.
Ada beberapa buku lagi (terutama) buku semester pertama masih belum dibeli kerana belum keluar daripada percetakan universiti. Rakan-rakan yang pulang bercuti masih belum nampak menjelma di perkarangan bumi Mesir. Insya-Allah sehari dua ini, mahasiswa Johor baharu akan tiba.
Minggu hadapan minggu paling mencabar. Pertama, saya terlalu ripuh untuk menguruskan Konvokesyen PMRAM yang akan berlangsung di Dewan Fustat, Pusat Muktamar Al-Azhar. Sebagai pengarah program tentunya inginkan kepuasan di dalam bertindak.
8 Oktober yang lalu, ketika saya ke universiti keputusan 'silibus' Al-Quran akan berubah telah pun diputuskan melalui satu kenyataan. Dahulu, sebelum menjejakkan kaki ke sini, ura-ura untuk menjadikan setahun 5 juzuk telah mula berkumandang di telinga. Malah menjadi kegerunan mahasiswa untuk menghafaz ayat sebanyak itu. Namun secara rasminya baru-baru ini silibus telah bertukar daripada 2 juzuk setahun kepada 1 juzuk setahun. Ini bermakna mahasiswa Malaysia ke bumi Mesir akan menyelesaikan silibus al-Quran seperti berikut :-
Pengajian Tahun 1 : 1 Juzuk (Bermula daripada Juzuk Pertama)
Pengajian Tahun 2 : 2 Juzuk (Bermula daripada Juzuk Pertama)
Pengajian Tahun 3 : 3 Juzuk (Bermula daripada Juzuk Pertama)
Pengajian Tahun 4 : 4 Juzuk (Bermula daripada Juzuk Pertama)
Ini bermakna mahasiswa kita akan menghafaz al-Quran sebanyak 4 juzuk sahaja.
Ini coretan saya sempena Kuliah Telah Bermula

Ulasan

Unknown berkata…
Dalam 10 yang ku gelar cinta - kedengaran sangat menarik.

sama ke macam rangkaian buku2 GKLN?saya dah ada 6 koleksi, xsempat habis baca lagi (masih tercari-cari masa, jadual kuliah sangat2 padat).

hope so boleh tambah lagi satu, sebab tajuk dia terasa 'something' kat hati.

Catatan Popular