APABILA KERAJAAN MALAYSIA SUDAH SEDAR

Sumber berita semalam dan ucapan YAB Dato' Seri Najib Tun Abdul Razak memang bertepatan dengan hasrat 'kami' selaku penaung di bumi Mesir ini yang ingin melahirkan mahasiswa yang bijak, cemerlang dan intelek di Al-Azhar.

Sehubungan dengan itu, penghantaran mahasiswa yang cemerlang di bumi Mesir adalah tindakan yang tepat selepas beberapa tamparan yang hampir-hampir melibas pipi mahasiswa Malaysia di Mesir dengan tuduhan-tuduhan negatif.

Punca utama tidak lain dan tidak bukan adalah mahasiswa yang diangkut ke bumi Mesir ini adalah mahasiswa yang sudah boleh dijadikan 'sampah' oleh pihak Jabatan Pengajian Tinggi. Akhirnya, mahasiswa yang belajar adalah mahasiswa yang langsung tiada kelebihan dan kefahaman bahasa Arab itu lemah.

Tetapi pihak kerajaan perlu sedari bahawa; bukankah kerana anda yang melatih kami di peringkat sekolah dahulu sehingga kami jadi begini?

Di mana tugas LEPAI, JAKIM dan SPPIM, KPT sehingga langsung tiada modul berkesan mengajar bahasa Arab di sekolah.

Jika mahu dihitung berapa sahaja patah perkataan yang disebut di dalam kelas sewaktu pembelajaran bahasa Arab Tinggi dan bahasa Arab Komunikasi.

Untunglah kami ini dididik di bawah aliran Sekolah Agama Rakyat yang sememangnya boleh mengenal huruf Arab bukan sekadar 1-2 jam sahaja seminggu.

Apapun, tahniahlah kerana realisasikan hasrat kami di sini membuka peluang mahasiswa Malaysia di Mesir berhadapan dengan kampus terbaharu. Sedari itu mudahlah nanti warga-warga yang disuapkan dengan jutaan ringgit itu nanti akan mencium telapak kakimu sehingga tunduk menekur mengagungkan yang mungkar.

___________________

Sumber : Utusan Online, Sabtu 2 Ogos 2008


Hanya pelajar terbaik dihantar ke Al-Azhar


KUALA LUMPUR 1 Ogos - Kerajaan akan memastikan hanya pelajar terbaik dalam Pengajian Islam di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) akan dihantar melanjutkan pelajaran ke Universiti Al-Azhar di Mesir.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, keputusan itu dibuat setelah Majlis Tertinggi Al-Azhar yang dipengerusikan oleh Al-Imam Al-Akhbar Universiti Al-Azhar telah membatalkan perjanjian dengan semua 20 Kolej Islam di Malaysia.

Katanya, kerajaan dukacita dengan keputusan pembatalan pengiktirafan sijil-sijil serta diploma keluaran sekolah-sekolah agama rakyat dan kolej-kolej Islam di Malaysia oleh Universiti Al-Azhar yang berkuat kuasa 22 April lalu.

"Universiti berkenaan melahirkan rasa tidak puas hati dengan rendahnya kualiti pelajar kita yang gagal menguasai bahasa Arab hingga tidak mampu mengikuti pengajian dengan sempurna,'' katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan pelancaran Biasiswa AmanahRaya Universiti Al-Azhar dalam bidang Pengajian Islam kepada 20 pelajar di sini hari ini.

Sehubungan itu, Najib berkata, kerajaan akur dengan keputusan dan asas pembatalan itu selain saranan daripada universiti tersebut yang mahukan hanya pelajar-pelajar terbaik dihantar ke sana.

Menurut beliau, kerajaan yakin dengan menghantar pelajar-pelajar terbaik ke Universiti Al-Azhar, ia akan membolehkan kerajaan melahirkan ulama-ulama Ulul Albab yang memiliki minda kelas pertama dan berpengetahuan luas serta berwibawa.

''Memang menjadi harapan besar kerajaan agar ulama-ulama kita ini bukan sahaja bergelar 'Syaikh', malah bergelar 'Doktor' melalui pencapaian mereka hingga ke peringkat doktor kehormat (PhD),'' katanya.

Beliau memberitahu, pada masa ini kerajaan memerlukan lebih ramai ulama dan bijak pandai agama di kalangan rakyat Malaysia.

Kata beliau, graduan pengkhususan bidang agama bukan sahaja akan menduduki jawatan-jawatan tradisi dalam pentadbiran agama seperti mufti, ketua hakim syarie, pengarah di jabatan agama negeri, tetapi juga sebagai pentadbir dalam sektor kewangan dan perbankan.

Justeru, jelas beliau, para graduan perlu benar-benar berilmu, bijaksana sifatnya, berwibawa serta berkebolehan lagi berkemampuan berbicara di forum-forum di peringkat antarabangsa.

''Generasi baru ulama ini kita harapkan bukan sahaja berkemampuan untuk menguasai bahasa Arab, malah seharusnya mempunyai kemahiran bahasa Inggeris dan bahasa-bahasa lain dengan baik,'' katanya.

Usaha tersebut, katanya lagi, akan menjadikan Malaysia sebagai model negara Islam yang maju dan disegani oleh dunia.

Melalui persetujuan yang dicapai dengan pihak universiti, 20 pelajar yang dihantar oleh kerajaan akan memasuki kelas persediaan selama setahun sebelum mereka memasuki tahun pertama.


Ulasan

Catatan Popular