PI3M

Gambar Hiasan - My Sister

Orang falsafah apabila bertutur tentunya gayanya tidak akan sama dengan orang biasa. Tetapi, bukan semua orang falsafah sebegitu.

Entah di mana akal fikiran saya berfungsi dengan ligatnya tatkala memilih Asrama Pelajar Johor untuk menjadi destinasi pilihan pada hari semalam.

Sempena Hari Keluarga Johor, pihak penganjur telah menyusun program "Dari Hati Ke Hati" bagi mengutarakan beberapa perbincangan tentang hal keadaan rumah tangga. Program sebegini jarang-jarang ditemui dan dihadam dengan baik oleh mahasiswa Al-Azhar. Namun, Badan Kebajikan Pelajar Johor Mesir (BKPJM) telah mengambil inisiatif untuk mengadakan program ini khusus membina pemikiran mahasiswa yang sudah berangan-angan menempuh alam perkahwinan.

Dua tahun yang lalu, BKPJM telah berjaya mengadakan Kursus Pra Perkahwinan Islam bersama Jabatan Agama Johor. Justeru, kepada mereka yang sudah menghadiri kursus tentu semangat mereka itu tidak sama seperti semangat insan yang tidak menghadirinya. :)

Program semalam membuka fikiran saya tentang masalah rumah tangga. Walaupun saya tidak meletakkan harapan untuk menghadirinya kerana 'ghairah' menempuh gerbang perkahwinan, tetapi saya berkeyakinan bahawa niat kehadiran saya untuk mencuri pemikiran golongan 'pak adam' menyelesaikan persoalan pengerusi majlis.

Rata-rata ahli panel menganggap perkahwinan sesuatu yang perlu ada persimpangan. Maksudnya, perkahwinan memerlukan daya kekuatan yang tinggi. Ini termasuklah perkahwinan pasca belajar dan perkahwinan pasca kerjaya.

Apapun, pada saya kita tidak boleh menganggap bahawa persimpangan yang wujud itu adalah satu jalan yang menutup terus pemikiran kita untuk bertindak lebih jauh. Pada waktu itu juga, kita tentunya membataskan pemikiran sehingga ada hal-hal yang berkenaan perkahwinan terpaksa ditangguh.

Sungguhpun demikian, adalah menjadi harapan saya bahawa mahasiswa ataupun mahasiswi yang ingin menempuh gerbang dan alam perkahwinan anggaplah perkahwinan itu sebagai suatu permainan catur. Jika kita rasa cukup yakin dan bersedia untuk bergerak, pastikan tiada halangan sehingga kita akan termakan 'check-mate'.

Dan, jika sudah sampai tempoh masa tersebut, apalagi teruskan bermain dengan PI3M.

Glosari

PI3M : Peluk Isteri 3 Minit


Ulasan

Catatan Popular