Pemimpin : Yang Mana Satu Jadi Pilihan

SAYA adalah insan yang paling suka mendengar pidato, ceramah, syarahan dan pelbagai macam lagi aktiviti yang menjurus ke arah itu. Bermula daripada peringkat sekolah menengah beberapa tokoh-tokoh pemidato telah saya kunjungi dan lihat sendiri teknik, ruang dan kreatif mereka di dalam berbicara. Sebab itu apabila ada jemputan mendengar pemidato-pemidato ini berucap saya akan menjadi pencatat paling setia. Malah saya pernah terfikir menyalin semula fakta-fakta pemimpin dalam sebuah jurnal yang boleh menempatkan koleksi pemimpin Malaysia.

Secara peribadi, saya pernah menyaksikan beberapa orang tokoh pemimpin berucap. Teknik, gaya, persembahan dan cara yang ditunjukkan adalah sesuatu karisma yang tersendiri. Di antara tokoh yang menjadi kekaguman saya adalah Dato' Seri Anwar Ibrahim yang mampu berucap dengan imej sedar biasa tetapi mampu memberikan pandangan rasmi dengan tepat dan mengenai sasaran.

Hujah yang dibawa adalah suatu yang biasa, tetapi falsafah yang dimainkan adalah tinggi. Namun, sedari awal kita menganggap bahawa beliau amat berkreadibiliti di dalam berucap sehingga memukau hadirin yang mendengar. Itu pun bagi saya hanya sebagai seorang tokoh pemidato sahaja.

Begitu juga dengan tokoh-tokoh politik yang lain. Yang Berhormat Dato' Haji Mustapa Mohamad sebagai contoh, pemikiran makro ekonomi beliau cukup mantap. Dasar-dasar pemikiran dan wacana ilmiah yang ditunjukkan memberikan gambaran kasar bahawa pengucapan beliau amat memberi kesan yang mendalam.

Siapa yang tidak mengenal beliau. Seorang bekas Menteri Kewangan semasa pentadbiran Tun Dr. Mahathir dan seorang yang pernah duduk semeja berbincang isu-isu dan dasar negara sepanjang krisis kemelesetan ekonomi negara pada tahun 1997 yang lalu.

Tahun lalu, ketika Yang Berhormat Dato' Seri Khaled Nordin selaku Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi (kini Menteri Pengajian Tinggi) berucap dalam hal-hal berkaitan ekonomi dan pembangunan usahawan mahasiswa juga memberikan cabaran kepada saya.

Hal-hal sebegini merupakan aset besar pemimpin di dalam bidang dan wacana pemikiran masing-masing. Tetapi apa yang menghairankan adalah seorang tokoh kita ini. Berkelulusan pendidikan ekonomi tetapi mampu berucap hal-hal bersangkutan dengan agama lebih daripada kita mahasiswa yang mendalami ilmu agama.

Ini terbukti hasil daripada pemerhatian saya terhadap Yang Berhormat Dato' Haji Husam Musa, Exco Kerajaan Negeri Kelantan yang mampu memberikan suntikan semangat sebagai seorang pemidato yang hebat. Hujah dan ucapan beliau bukan ucapan anak-anak. Bukan juga ucapan dan hujah seorang menteri, tetapi lebih daripada itu.

Nilai yang disampaikan itu menjadikan tanggapan umum pendengar bahawa kekuatan Yang Berhormat pada ilmu dan pembacaannya. Ya. Tokoh-tokoh sebegini juga wajar kita lahirkan di semua peringkat baik di peringkat pemerintah ataupun yang berlawanan dengan mereka.

Sekarang masa sudah tiba. Ilmu yang dicurah tidak berguna, jika yang disampaikan itu melalut sahaja. Justeru, pemimpin yang mana satu akan jadi pilihan?


Ulasan

Catatan Popular