BONGKAR KES


Saya sudah ralit menjadi bahan 'kontroversi' kata sesetengah mahasiswa dan teman-teman seangkatan. Walhal, itu bukanlah impian saya. Sedang begitupun, hari ini saya akan bongkar lagi beberapa kes selepas artikel berjudul GALERI ULUL ALBAB : Pusat Judi Mahasiswa Al-Azhar di Mesir.

Barangkali pembaca jadi 'berang' apabila kalimah 'judi' digunakan. Ya! Saya akui akan kebenarannya. Tetapi, saya berpandangan begini. Saya menulis dalam gaya bahasa sastera. Justeru, anda tidak boleh menyalahkan saya.

Saya menerima pesanan ringkas sepanjang seminggu daripada 'Z'. Boleh dikira hampir setiap hari 'Z' cuba-cuba bertindak liar.

Namun, apabila saya menyuakan pesanan ringkas yang diterima kepada teman-teman, mereka menggelakkan pesanan tersebut lantas berkata; 'Z' sudah gila dan semacam budak-budak sekolah.

Saya yakin dengan kebenaran. Saya juga yakin dengan Allah. Tuhan itu satu. Yang duduk di atas pasti akan tenggelam. Yang bermegah-megah pasti akan ditimpa musibah. Lihatlah apa yang sudah terjadi kepada si 'K'.

Menyoroti artikel lampau, ingin dijelaskan bahawa dalam sektor penulisan sastera, ilmu 'satira' harus digunakan. Walaupun 'realisme magis' saya terapkan di dalam penulisan itu, tetapi saya berkira bahawa SATIRA TINGGI saya telah gunakan.

Lihat sahaja karya Shahnon Ahmad berjudul SHIT. Karya SM Zakir berjudul Keranda 152. Saya sudah ralit membaham ilmu sastera ini.

SATIRA terbahagi kepada dua. Yang pertama disebut, satira horatia. Kedua disebut satira juvenalia. Justeru, penggunaan satira juvenalia sememangnya akan menggamatkan pembaca sehingga mungkin timbul kekeliruan.

Oleh yang demikian, bagi mereka yang tidak belajar satira, usah tuduh bukan-bukan. Itu kehendak saya. Saya 'lantak' apa.

Jika saya dituduh membuat fitnah, saya akan buktikan bahawa sebenarnya ada 'perjudian' yang telah berlaku. Namun, itu saya anggap sebagai satira. Dan, tidak perlulah mempertahankan benang yang basah.

Kepada insan yang 'bising-bising' tidak perlulah anda bising-bising kerana anda adalah golongan minoriti di Mesir ini. Jadi, duduk di rumah diam-diam, taubat banyak-banyak.

Tambahan :
Saya pun jadi pelik, sehingga kenyataan di dalam laman ini sering sahaja dikaitkan dengan kenyataan Setiausaha Agung PMRAM. Sedangkan ini catatan seorang penulis yang naif.

Saya akan diberi peluang untuk menulis khusus dalam beberapa majalah arus perdana, dan saya akan bongkar segalanya.


Ulasan

Rebecca Ilham berkata…
Salam,

setahu saya cerpen Keranda 152 ditulis oleh Pak Razali Endun (menang HSKU 2006 dan diantologikan dalam naskhah Pusaka Cendana), tetapi mungkin SM Zakir pernah menulis karya dengan tajuk sama yang saya terlepas pandang.

Wassalam.

Catatan Popular