Hadiah Penghargaan - Sayembara Cerpen


Ini antara sedikit hasil karya saya yang memenangi Hadiah Penghargaan Sayembara Cerpen Jawi Dalam Tulisan Jawi sempena Sambutan Hari Kemerdekaan ke-50 tahun lalu.

“Bukankah antum semua tahu, kita telah ditipu oleh penjajah?”

“Ditipu?”

“Mereka memerdekakan kita kerana mahu kita berpecah-belah. Pada tahun 1935, seorang ketua gerakan Kristianisasi, Zweimer ketika menyampaikan ucapan semasa persidangan kebangsaan di Palestin menyatakan bahawa – Tugas kita yang paling utama bukanlah membawa mereka kepada agama Kristian, tetapi tugas kita ialah memisahkan orang Islam daripada agama mereka sehingga tiada lagi hubungan mereka dengan Allah, seterusnya menjadi masyarakat yang tidak berakhlak.”


“Kenapa sampai begitu sekali?”


“Penjajah juga telah mengajar kita apakah definisi kemerdekaan dan mereka mahu kita memahami kemerdekaan dengan definisi yang diberikan oleh mereka. Mereka buat apa sahaja dan mahu kita faham bahawa erti kemerdekaan adalah dengan wujudnya pemerintahan sendiri berdasarkan sempadan-sempadan yang mereka telah lukiskan.”

“Maksudnya?”


“Mereka telah memerdekakan kita, tetapi kita masih belum lagi merdeka dengan akhlak kita.”

“Benar. Adik-beradik kami di sana cukup berbeza. Mereka lebih sukakan hiburan, keseronokan dan kehidupan yang bebas. Bagi mereka, merdeka hanyalah bebas daripada penjajah. Mereka tidak pernah mentafsirkan bahawa kemerdekaan yang sebenar adalah kemerdekaan di dalam rohani. Mereka lebih suka hidup memakan harta riba dan lebih rela menghirup najis dadah dan arak yang telah Allah Taala haramkan.”


“Antum semua tidak pernah berdakwah?”

-Syafiq Zulakifli-
Hak Cipta Perpustakaan Negara Malaysia selaku penganjur.


Ulasan

Catatan Popular